РУСЛАН КИРИЛЮК: «ТВАРИННИЦТВО ЗНОВУ ЙДЕ НА СПАД»

У районі триває комплекс осінніх робіт у рослинництві. Сільгоспвиробники, завершивши збирання ранніх зернових, на початку поточного місяця приступили до збору врожаю пізніх культур. На якому етапі ці роботи та про найбільш актуальні на сьогодні питання сільського господарства Новоград—Волинщини – наша наступна розмова з начальником управління агропромислового комплексу РДА кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, чи вплинули погодні умови, трохи незвичні для вересня на Поліссі, на хід сільськогосподарських робіт у господарствах району?
— Так, і дуже відчутно. Починаючи з 11 вересня, через щоденні опади (випало за останні 12 днів 98 мм опадів або 718% до норми), сільськогосподарська техніка не має змоги вийти в поле. Станом на 24 вересня скошено 400 га гречки, з яких обмолочено 100 гектарів при середній врожайності 10,0 цнт/га.
У минулому році на цей час вже було обмолочено 500 га.
Однак, роботи по можливості продовжуються, і сільгоспвиробники докладають всіх зусиль для того, аби зібрати вирощену продукцію.
Сільгосппідприємства, що мають тваринництво, збирають кукурудзу на силос. Закладено силосної маси 18,6 тис. тонн з площі 620 га при середній врожайності 300 цнт/га.
Піднято льонотрести на площі 450 га, виконання становить 62%, загальний збір становить 1125 тонн при урожайності 25,0 цнт/га.
Зібрано 2,7 тонни сухої шишки хмелю з площі 6,5 га.
Підходить до завершення копання картоплі. По всіх категоріях господарств викопано 2750 га і накопано 60,5 тис. тонн при урожайності 220 цнт/га. По сільгосппідприємствах викопано 80 га при дещо більшій врожайності — 280 цнт/га.
— Яка ситуація з цукровим буряком?
— Копання цукрових і кормових коренеплодів, площі посіву яких знаходяться виключно в особистих селянських господарствах, ще тільки розпочалося.
— На якому етапі посівна кампанія?
— Завершивши в складних умовах посухи підготовку грунту на площі 16,8 тис. га, (саме такий обсяг необхідно посіяти по району згідно з доведеним завданням), господарства засівають поля озимим клином. Так, на цю дату посіяно майже 5,0 тис. га озимини, що становить 29% до плану, з яких 2250 га озимого ріпаку, що на 500 га більше звітної дати минулого року.
Завдання по посіву цієї культури виконано тільки на 90% через погодні умови, тому що ряд господарств, враховуючи закінчення оптимальних строків посіву, змушені були дещо переглянути запланований обсяг посіву ріпаку.
Частка зернової групи становить на сьогодні 2,6 тис. га, що на 990 га менше проти минулого року. Загалом маємо посіяних 700 га пшениці та 1900 га жита, відсоток виконання складає поки що 18%.
У проведення посівної кампанії під урожай 2009 року включились поки що 22 сільгосппідприємства в районі.
Звичайно, тут багато в чому «посприяла» посуха та заливні дощі, що відразу її змінили.
— Які прогнози очікуються на найближче майбутнє?
— Згідно з метеопрогнозом, до кінця місяця випаде незначна кількість днів із сприятливими погодніми умовами, а тому сільгосптоваровиробнику вкрай необхідно зараз мобілізувати всі наявні ресурси та закрити проблемні питання стосовно підготовки та проведення посіву озимого клину, щоб максимально використати сприятливі дні вересня та першої декади жовтня.
— Руслане Миколайовичу, а яка ситуація на даний час склалася в галузі тваринництва району?
— На жаль, за 8 місяців 2008 року сільгосппідприємствам району не вдалось стабілізувати чисельності поголів’я великої рогатої худоби і, зокрема, корів молочного стада, а відтак і виробництва молока.
Станом на І вересня у сільгосппідприємствах району нараховується 10337 голів великої рогатої худоби, що на 1949 голів, або на 16 відсотків, менше проти відповідного періоду минулого року, в тому числі – поголів’я корів молочного стада нараховується 4094 голови, що на 314 голів, або на 7 відсотків, менше до відповідної дати минулого року.
— Які господарства найбільш «активно» вирізають поголів’я?
— У порівнянні з відповідним періодом минулого року практично всі господарства зменшили чисельність поголів’я великої рогатої худоби, але найбільшого спаду чисельності поголів’я допущено у: ПСП «Прогрес» с.Несолонь — 69 гол., 56 %; ТзОВ «Корецький аграрій» — 273 гол., 45 %; СТОВ «Обрій» с.Барвинівка — 30 гол., 25 %; ПП «Терези-5» с.Гірки — 101 гол., 22 %; ПОСП «Світоч» — 39 гол., 21 %; ПСП «Пролісок», с.Суховоля — 16 гол., 19 %; СТОВ «Злагода», с.Ярунь — 71 гол., 18 %; ТОВ «Щедрий дар», с.Колодянка — 37 гол., 17 %. Навіть у період великого голоду люди докладали максимум зусиль для того, аби утримати в господарстві корову, яка вважалась годувальницею. Чим тепер керуються у своїх вчинках керівники, — незрозуміло.
Давайте, згадаємо куди поділись разом з поголів’ям корів господарства у Кленові, Лучиці, Таращанці, Красилівці, Кропивні, Старій Романівці, Стрієві, Киянці, Кам’яному Майдані, Федорівці, Тупальцях, Тернівці, Кикові, Майстрові. Ці господарства зникли з районного списку разом з останньою в них коровою, якої вистачило, щоб посіяти, але не вистачило, щоб зібрати посіяне.
— Обсяги виробництва молока також скорочуються? Як Новоград-Волинщина виглядає в цьому плані на рівні області?
— За дев’ять місяців поточного року вони становлять 6817 тонн. Це менше до відповідного періоду минулого року на 720 тонн, або на 10 відсотків, 7-ме місце в обласному рейтингу. По області зменшення становить 18 відсотків.
Питома вага району у загальнообласних обсягах виробництва молока становить 11 відсотків — це третє місце після Попільнянського і Ружинського районів. Провідними виробниками молока за дев’ять місяців у районі є ті господарства, які утримують найбільше поголів’я корів, а відтак і валове виробництво молока. Зокрема: ПСП «Граніт», с.Токарів — 17349 ц; ПОСП «Перемога», с.Нова Романівна — 9641 ц; ПП «Поляна», с.Поліянівка — 7429 ц; СТОВ «Оберіг», с.Броники — 5715; СТОВ ім.Б.Хмельницького, с.Повчино — 5191; ТзОВ «Корецький аграрій» с.Пищів — 4569; ПП «Оранта», с.Коритище — 4173; ПОСП «Золота нива», с.Середня Деражня — 3422 ц; У цих восьми господарствах сконцентровано 84 відсотки загальнорайонного виробництва молока.
Гірше своїх можливостей у валовому виробництві молока спрацювали у: Несолоні — 457 ц, 55%; Барвинівці — 302 ц, 27 %; Яворівці — 663 ц, 23 %; В.Молодькові — 228 ц, 24%; Суховолі — 225 ц, 19%; Пилиповичах — 141 ц, 18 %.
— Чи можна підрахувати – скільки втратили ці господарства від такого «господарювання»?
Названі господарства за цей період втратили від недоодержання продукції у: Несолоні — 68,6 тис.грн; Барвинівці — 45,3 тис.грн; Яворівці — 99,5 тис.грн; В.Молодькові — 34,2 тис.грн; Суховолі — 33,8 тис.грн; Пилиповичах — 21 тис.грн. СТОВ «Злагода» — 44 тис.грн.
— Чи всі господарства району скоротили виробництво молока?
— Практично наростили обсяги виробництва молока лише у трьох господарствах — це ПОСП «Золота нива», с.Середня Деражня — 937 ц (38%), ПОСП «Перемога» — 643 ц (7%) та СТОВ Птахівник, с.Токарів, на Жолобненській молочно-товарній фермі — 63 ц (4%).
Звичайно, нинішні погодні умови, при яких поголів’я корів на практично вигорівшому і витоптаному пасовищі переохолоджується, ніяк не сприяють нарощуванню обсягів виробництва молока. Проте, якщо вірити попереднім прогнозам про наступну зиму, які не надто оптимістичні, то сьогодні вже варто задуматись — чи не застане зима наше тваринництво абсолютно не готовим до зимівлі.

Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА