ТЕЧЕ ЛАЙНО З-ПІД ЯВОРА...

ВИКРИТО ЧЕРГОВІ ФАКТИ ЗАБРУДНЕННЯ РІЧКИ
Стічні води, що потрапляють у Случ із системи зливової каналізації по вул. Щорса, мають концентрацію хвороботворних бактерій, яка в сотні і навіть тисячі разів вища за нормативні показники! За індексом кишкових паличок зафіксовано перевищення у 240 разів, за непрямим показником наявності збудника вірусу гепатиту «А» — у 2000 (!) разів.
Такі висновки нещодавно отримала місцева санстанція під час дослідження проб води напередодні купального сезону. Не дивно, що невдовзі на світ з’явилася постанова про заборону купання в річці Случ у районі міського пляжу...
Реагуючи на таке, без перебільшення, шокуюче забруднення річки стічними водами з приватного сектора, було проведено рейд. Про його підсумки ми поцікавилися у спеціаліста з екологічних питань відділу надзвичайних ситуацій та екології міської ради Наталії ДИТИНЕНКО.
— У ході рейду, проведеного спільно з представниками санстанції та інспекції благоустрою міста, було виявлено три факти самовільних скидів нечистот у річку чи берегову смугу. В одному з випадків власник будинку безпосередньо підключив свою каналізацію до зливової мережі. У двох інших — дренажні трубки із вигрібних ям були спрямовані у сусідні рівчаки, — розповіла еколог.
За цими фактами складено адмінпротоколи. Причому, нинішні штрафи вже не такі символічні, як комусь може здатися. Лежать у межах 340-860 гривень.
...У жодному разі не виправдовуючи порушників, особливо злісних, варто поглянути на проблему під іншим кутом. Вулиця Щорса обладнана централізованим колектором тільки до половини. При цьому викачка вигрібної ями коштує 150 гривень — тариф за об’єм, що назбирається десь за 1-2 місяці, в розрахунку на одну людину.
Тож, владі й контролюючим інстанціям слід спрямувати свої зусилля не тільки на виявлення фактів порушень (що, звісно, треба робити із потрійною енергією), а й на забезпечення альтернативи. Оскільки чимало приватних будинків (подекуди й багатоповерхових) упродовж багатьох років позбавлені можливості підключитися до централізованої каналізації.
Олег БРЮХАНОВ