ДЕ ЧЕКАЮТЬ АБІТУРІЄНТА-2011?

ДЕ ЧЕКАЮТЬ АБІТУРІЄНТА-2011?

Чекають із нетерпінням практично у всіх вишах. Чому з нетерпінням? Бо, як відомо, цього року випускників значно менше, ніж у попередні роки (ну, не «врожайним» на дітей був 1994-ий!) та перехід на 11-річну освіту також додав свої корективи. Тому багато ВНЗ можуть недобрати студентів. І це стосується, в першу чергу, провінційних навчальних закладів, адже молоді люди, немов змовившись, вирушили на штурм столиці.
Однак, почнемо спочатку — 1 липня в Україні стартувала вступна кампанія, і українські виші почали приймати документи від абітурієнтів. Вступ-2011 відбувається за зміненими правилами, які, враховуючи досвід минулорічної вступної кампанії, розробляли разом влада, експерти-освітяни та представники громадських організацій.
Подовження терміну подачі документів з 15 днів до одного місяця стало логічним нововведенням після минулорічної проблеми черг біля вишів та скупчення абітурієнтів біля приймальних комісій. Як вдалося пересвідчитися на власні очі, особливих черг біля приймальних комісій не спотерігається. Більше того, якщо абітурієнт чітко знає, куди він хоче подавати документи, за умови організованості і мобільності, за один день цілком реально особисто подати заяви у 3-4 виші. Як відомо, цьогоріч дозволяється подавати у 5 навчальних закладів — у кожен на три факультети.
Щодо електронного вступу. Частина вишів досі не користується цією системою, зокрема, ті, які в останній момент підписали угоду щодо надання каналу зв’язку ­«Укртелекомом». Також є вищі навчальні заклади, які мають проблеми з самим зв’язком — у них переривається зв’язок із основним сервером, і відповідно вони не в змозі оперативно отримувати і передавати дані. Крім того, коли абітурієнти вводять дані сертифікату через систему електронного прийому документів, то часто стикаються з тим, що дробові бали (наприклад, 173,5 балів) «обрізаються» системою. Тобто в систему забивається 173, а не 173,5 бали. Це може не вплинути на остаточний рейтинговий список рекомендованих до зарахування, але може й відобразитися на рейтингу. Тож краще користуватися традиційними методами.
Дещо зменшено держзамовлення. Це відбулося адекватно до кількості абітурієнтів. Якщо у 2000 році в Україні було 6 мільйонів 600 тисяч дітей, а в 2010 — 4 мільйони 230 тисяч, то можна порахувати наскільки суттєве скорочення відбулося.
У цьогорічних умовах прийому є певні зміни, які потрібно враховувати абітурієнтам. Зокрема, це складання абітурієнтами, які закінчили школу до 2007 року включно, не зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), а вступних іспитів.
Крім того, нововведенням є нарахування додаткових балів тим, хто закінчив довузівську підготовку з інженерно-технічних і природничо-математичних спеціальностей. Якщо вони прослухали 150 годин у виші під час цієї підготовки, то їм можуть дорахувати до 20 балів. Не всі отримають плюс 20, але більшість матиме цей додатковий бал.
Крім того, переможці національної олімпіади, учасники міжнародних олімпіад або переможці Малої академії наук теж додатково отримують бали, а не преференції під час формування рейтингу. За перше місце нараховується 50 балів, за друге — 40, за третє — 30. Це дещо вирівнює ситуацію. Оскільки минулого року часто траплялися випадки, коли переможці олімпіад мали досить невисокі бали за тестування і середній бал аттестату.
Позитивною новацією є прописані в умовах прийому три черги зарахування. Минулого року, як ми пам’ятаємо, були проблеми: протягом п’яти днів після оприлюднення списку рекомендованих до зарахування абітурієнти мали принести оригінали документів, і якщо виявлялися вільні місця, то на них, на жаль, зараховувалися не ті, хто на це заслуговував відповідно до балу, а ті, хто мав доступ до інформації про ці звільнені місця і встигав донести оригінали. Зараз система змінена: 1 серпня оприлюднять список рекомендованих, 10 серпня — потрібно принести оригінали документів; якщо місця звільнилися — оголошується новий рейтинг, і з 6 по 8 серпня можна донести оригінали наступній хвилі для зарахування. Якщо ж знову будуть вільні місця, то до 10 серпня буде ще два дні, аби нові фігуранти рейтингу рекомендованих до зарахування потрапили до третьої хвилі.
На жаль, досі не відомі обсяги державного замовлення. Мається на увазі, розподіл бюджетних місць по спеціальностях і вищих навчальних закладах. Тож абітурієнти достеменно не розумітимуть, на що їм потрібно орієнтуватися, скільки є місць, і чи є у них шанс із їхніми балами.
За нашою інформацією, обсяги держзамовлення скоротилися на 20%, що створює більш сприятливу ситуацію для цьогорічних абітурієнтів. Адже кількість випускників скоротилася на 40%, а місць держзамовлення — на 20%. Тому конкурс буде меншим. Крім того, на деякі спеціальності держзамовлення взагалі не скорочуватиметься, зокрема, це стосується фізико-математичних, інженерно-технічних та природничих спеціальностей. Тому абітурієнти отримають більше шансів стати студентами.
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото автора