НОВОГРАД — НЕ ЛАС-ВЕГАС

З появою в нашому житті гральних автоматів психологічно, морально і матеріально спустошилася не одна сім’я, «зламалася» не одна особа. Одним словом, ігроманія — це хвороба. Лише після того, коли в травні 2009 року набрав чинності Закон України «Про заборону грального бізнесу в Україні», багато громадян зітхнули з полегшенням.
Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою проведено перевірки дотримання вимог законодавства у сфері грального бізнесу.
Можна ствердити, що гральний бізнес в Україні, який заборонили та обіцяли загнати в суворо обмежені територіальні рамки, на жаль, «живе і процвітає».
Прокуратура систематично бореться з епідемією високотехнологічного відпочинку і з неодмінною закономірністю: там, де раніше були казино та зали гральних автоматів, нині — суцільна інтернетизація. У відповідності до прийнятого Закону їх просто не повинно бути на теренах України як явища, але вони є. Те, що до минулого літа активно процвітало та пропонувалось усім бажаючим як азартні ігри, нині просто змінило вивіску і пропонується під новою назвою: «інтерактивне кафе» або «інтерактивний клуб». Це — суцільна стихія. І з цією стихією прокуратура веде постійну боротьбу.
За результатами вказаних перевірок міжрайонною прокуратурою порушено 4 кримінальні справи, опротестовано 4 дозволи на право розміщення об’єктів грального бізнесу, до адміністративної відповідальності притягнуто 12 осіб, вилучено 23 гральні автомати, 10 комп’ютерів, на суму близько 240 тисяч грн.
Зверніть увагу, що в цьому році посилено відповідальність за незаконне заняття гральним бізнесом, внесено зміни до Кримінального кодексу України, який доповнено спеціальною статтею, встановлено відповідальність — обмеження волі на строк до п'яти років.
Крім того, особи, котрі ­беруть участь в організованих, без дозволу, азартних іграх, притягуються до адміністративної відповідальність — штрафу в сумі 119 грн. з конфіскацією грального приладдя, а також грошей, речей та інших цінностей, що є ставкою у грі.
І на останок, пам’ятайте, що, коли робиться щось протизаконне, воно завжди викриється, а всі, хто порушує закон, будуть покарані.
М.ПРИЙМАК, помічник Новоград-Волинського міжрайпрокурора