ОСОБЛИВОСТІ ФУТБОЛУ ПО-НОВОГРАДСЬКИ: ПРИСТРАСТЕЙ У КАБІНЕТАХ БІЛЬШЕ, НІЖ НА ПОЛІ

ОСОБЛИВОСТІ ФУТБОЛУ ПО-НОВОГРАДСЬКИ: ПРИСТРАСТЕЙ У КАБІНЕТАХ БІЛЬШЕ, НІЖ НА ПОЛІ

Упродовж цього року розмов у чиновницьких кабінетах про шлях розвитку місцевого футболу було, мабуть, не менше, ніж самої гри на центральному міському стадіоні. Нагадаємо, після успішного минулого сезону у футболістів, котрі складали кістяк «Звягеля-750», виник конфлікт із головою ради засновників клубу Василем Гордійчуком. Футболісти дружно вийшли зі складу «Звягеля» і за підтримки влади створили новий клуб — «Авангард». Уболівальники поставилися до такої зміни по-різному. Та все ж для більшості любителів футболу не надто принципово, яку назву має клуб. Головне — щоб був «живий» футбол.
І він таки був, хоча результати, у порівнянні з сезоном 2010-го, в силу різних об’єктивних чинників виявилися гіршими. Поразки, що почали переслідувати команду в останніх офіційних і товариських іграх, дедалі більше підштовхували до дискусій: так «Авангард» чи все ж таки «Звягель», до якого прикипіла душа значної частини минулорічних футбольних меценатів? Чи, може, бути обом? Хоча в цю версію мало хто вірить, оскільки й на утримання однієї команди коштів бракує.
Новий виток «кабінетного футболу» розпочався у день жеребкування кубка України серед аматорських команд. Обидва клуби задекларували наміри заявитися в цей турнір. Але, на жаль, із жодним із них не все гладко. Навіть у «Авангарду», інтереси якого лобіюють міські чиновники від спорту. Існує декілька версій, чому 10 серпня, під час жеребкування, «Авангард», який упродовж цього сезону на декількох футбольних фронтах захищав спортивну честь міста, доки «Звягель-750» існував тільки «на папері», цього разу залишився поза бортом. І всі вони — на рівні чуток. Так би мовити, «для преси» конкретики обмаль. У стані «Авангарду» переконані, що у всьому винний Василь Гордійчук, котрий має доволі дружні стосунки з Асоціацією аматорського футболу. Сам же Василь Васильович у розмові з автором цього матеріалу наголосив, що ніяких перепон «Авангарду» не чинить. Лише намагається відродити своє дітище — «Звягель-750».
Тим часом свого першого суперника в цьому турнірі — ним став ФК «Самбір» — отримав… «Звягель-750». Втім, і тут вболівальникам не варто поспішати радіти. Виявляється, що Асоціація аматорського футболу прожеребкувала «Звягель» фактично авансом. Футбольні функціонери, хоча й прийняли звягельчан до лав учасників кубка, вимагають від керівництва клубу документ, який підтвердить, що міська влада Новограда-Волинського дозволяє «Звягелю» проводити домашні матчі кубка на стадіоні «Авангард». Такого документа станом на 10 серпня не було…
Тому міський голова наполіг на скликанні спеціальної наради, щоб детально розібратися, хто, коли й за яких умов гратиме на муніципальному стадіоні. Представники влади — заступник міського голови Валентин Костюк, секретар міської ради Василь Михальчук, начальник відділу спорту Володимир Гамма — запросили до діалогу керівників обох клубів. Прийшли тільки «авангардівці» — президент клубу Микола Іванюк та капітан Дмитро Горбаченко. Також — Віталій Гриценко, керівник організації «Спорт для всіх», яка, за ініціативи влади, опікується стадіоном.
Тим не менше, під час цього засідання було винайдено соломонове рішення. На центральному міському стадіоні можуть грати бодай десять команд — жодних проблем! Але повинен бути порядок: бажаючі скористатися спортивною спорудою мають надати необхідні документи й укласти договір із організацією «Спорт для всіх». Згадані вище необхідні документи — це заявка команди, прізвище її керівника, капітана тощо. Секретар міської ради підкреслив, що влада має конкретно бачити, кому надає можливість скористатися комунальною власністю (у даному випадку стадіоном).
З такого рішення слідує, що в «Звягеля-750» з’являються шанси стартувати в кубку, проте й тут знову ж таки не все гладко. Ніхто досі так і не побачив наяву заявку клуба. Тобто, чи є за «брендом» гравці, — ось у чому питання. Керівництво «Авангарду» впевнене, що «Звягель» «нашкребе» на заявку тільки шляхом переманювання тих, хто зараз числиться в «Авангарді»…
…Зовсім несподівано, якраз під час обмірковування цієї ситуації, кореспонденту «ЗІ» зателефонував один із засновників «Звягеля-750» Сергій Портянко. Сергій Федорович висловив здивування стосовно того, чому влада відкрито стає на бік «Авангарду». «Чому нас усіх втягують в «Авангард»? Чому від нас вимагають заявку? «Звягель-750» зробить ставку на молодих футболістів, а також на тих, хто не підхопив «зоряну хворобу». Особливо після того, як «Авангард» не вийшов на домашню гру кубка області… Ми, засновники «Звягеля», ніколи не мали такої підтримки з бюджету, яку зараз має «Аванград». Тим не менше, до нас зверталися, щоб ми погасили борги новоствореного клубу», — висловив колективну позицію ради засновників «Звягеля» Сергій Портянко.
Ось така наразі ситуація, коли, здається, забули про головне, — вболівальника. В одних є гравці і стадіон у розпорядженні, в інших — «бренд» і заявка на турнір. Словом: «Клим дома — Хоми нема…». Втім, реалії ­нашого футболу такі, що все може розрулитися в один ­момент. Тим більше, є інформація, що «кабінетний матч» ще не завершено: «Авангард» спробує домовитися з Асоціацією аматорського футболу про допущення до змагань, «Звягель», певно, продовжить вирішувати питання про допуск на стадіон. Цілком ймовірно, що нова інформація з’явиться вже після того, як вийде газета. Тож, про подальші перспективи «Авангарду» і «Звягеля-750» читайте в наступних номерах «ЗІ».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА, О.СТОПИЧЕВА