І МІШКІВ НАТЯГАЛИСЯ, І З ВІРАСТЮКОМ ПОСПІЛКУВАЛИСЯ

І МІШКІВ НАТЯГАЛИСЯ, І З ВІРАСТЮКОМ ПОСПІЛКУВАЛИСЯ

Двоє новоград-волинців спробували свої сили на IV відкритому турнірі Полісся «Богатирські ігри», проведеному з нагоди Дня молоді, 26 червня, у житомирському гідропарку. На запрошення організаторів відгукнулися 12 спортсменів із Житомира, Бердичева, Києва і Новограда-Волинського (Віктор Прокопенко та Ігор Левченко, тренер Олександр Дідовець).
Головною ж «фішкою» турніру стала присутність на ньому Василя Вірастюка — людини-легенди у світі богатирських ігор усіх рівнів. Цього разу один із найвідоміших українських силачів не конкурував із іншими стронгменами. Він виконував роль головного рефері змагань.
Традиційно для таких турнірів, його учасникам довелося продемонструвати не тільки козацьку міць, а й вигадку — приловчитися, як із найменшими затратами енергії виконати ту чи іншу вправу. Саме тому і вправи, яких було п’ять, передбачали свою ідею і родзинку.
У першій із них, що називалася «Трек-пул», силачам треба було протягнути 12-тонний пожежний автомобіль на відстань 20 метрів. Звісно — чим швидше, тим краще. Далі — вправа під назвою «Прогулянка фермера». Учасникам поставили завдання переносити 120-кілограмові предмети на відстань 56 метрів.
У вправі «Колода» — задумка класична: колоду треба було відірвати від землі й підняти на випростані руки. Все б нічого, якби не маса у… 100 кілограмів. Згодом, вже доволі втомлені, стронгмени перекочували величезне колесо. Лише уявіть — 450-кілограмове! А насамкінець силачі переносили по п’ять мішків (60 кг) і завантажували їх, так би мовити, на рампу, висота якої — один метр шістдесят сантиметрів.
За підсумками турніру, в Прокопенка — 5 місце, у Левченка — 6-те. А переміг цього разу житомирянин Дмитро Мєшков.
За свідченнями учасників, найяскравіші враження у них залишилися від перебування в одній компанії з Василем Вірастюком — поспілкувалися, сфотографувалися на згадку… А тепер вони готуються до подібних змагань, що відбудуться вже зовсім скоро у Чернігові.
Олег БРЮХАНОВ