«НА ЛАВКАХ БАРИШНІ СИДЯТЬ З НОГАМИ… Й ВЕРЕЩАТЬ»

Така фраза у числі перших прозвучала під час засідання членів виконавчого комітету (10 серпня), хоча план роботи й не передбачав розгляду питання про стан громадського порядку в місті. Тим не менше, саме з цієї теми розпочав міський голова, висловивши невдоволення тим, що в центральній частині Новограда ледь не до сходу сонця «гульбенять» галасливі компанії. Здебільшого нетверезі, своєю поведінкою вони порушують спокійний сон мешканців навколишніх будинків, залишають після себе купи сміття тощо.
«Щоб люди не могли спокійно відпочити, — це просто ганьба», — зазначив Володимир Загривий. Звертаючись до керівника служби громадського порядку Володимира Прокошина, мер наголосив, що в місті має бути відновлене ранкове патрулювання, орієнтовно з четвертої до шостої години.
«Якщо нашій міліції це не під силу, то проситимемо сприяння в обласного управління внутрішніх справ», — додав Загривий.
Начальник міськвідділу міліції Віктор Прилипко поінформував присутніх, що на даний час міліція готує комплексну інформацію про злочини, скоєні на території міста від початку року. Тобто, можна буде проаналізувати, в яких місцях і в який час відбувається погіршення криміногенної ситуації. Там доцільно буде запровадити додаткове патрулювання.
У якості запобіжного заходу влада планує обмежити або ж зовсім заборонити продаж алкогольних напоїв у місті в нічний час. Деталі рішення поки що невідомі, оскільки мер ще тільки розпорядився його розробити і згодом затвердити на одному з найближчих засідань виконкому.
Нагадаємо, що кілька років тому попередня влада вже виступала з аналогічною ініціативою. Побачила світ заборона на торгівлю алкогольними напоями у магазинах міста з 22 до 8 години. Також було повністю заборонено реалізацію спиртних напоїв у магазинах, що розташовані на зупинках громадського транспорту, та у парках відпочинку. Тоді таке рішення спричинило бурхливий спротив окремих підприємців і численні судові позови. Деяка частина торговельних точок, що потрапили під дію заборони, так і не припинили торгівлю спиртним. Побачимо, як буде цього разу.
Тим часом в Україні випадки запровадження нічного «сухого закону» — непоодинокі. Як приклад, — Львів, Тернопіль, Луцьк, Ужгород, Івано-Франківськ. Щоправда, згадані рішення майже повсюди згодом стають приводом для судових засідань.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА