НА ПЕРШОМУ МІСЦІ — ЗАВЖДИ ПРОФІЛАКТИКА

Кризові процеси, що відбуваються в соціально-економічній сфері, призводять до ускладнення криміногенної ситуації, зміни структури злочинності та зумовлюють виникнення нових форм і способів учинення протиправних діянь.
На сьогодні спостерігається тенденція до збільшення масштабів криміналізацїї основних сфер життєдіяльності населення. Поряд зі зменшенням кількості вчинених злочинів середньої тяжкості, тяжких та особливо тяжких злочинів спостерігається тенденція до збільшення кількості правопорушень у сфері економіки.
Недосконалість системи реінтеграції бездомних осіб і безпритульних дітей, соціальної адаптації осіб, звільнених із місць позбавлення волі, невирішеність питання щодо примусового лікування осіб, хворих на алкоголізм, спричиняють збільшення кількості злочинів, учинених повторно, у громадських місцях, у тому числі в стані алкогольного сп'яніння.
Поширення дитячої бездоглядності, зокрема послаблення функцій сім'ї, зменшення кількості позашкільних гуртків і секцій за місцем проживання призводять до збільшення кількості правопорушень, учинених неповнолітніми та за їх участю, випадків утягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. Незайнятість населення, зокрема молоді, впливає на зростання рівня злочинності.
Упродовж 2011 року неповнолітніми та за їх участю на території нашого міста та району скоєно 44 злочини, 4 підлітків скоїли злочини у стані алкогольного сп'яніння. В основному злочини скоєні учнями загальноосвітніх навчальних закладів: 11 дітей шкіл міста та 21 — району. Протягом вказаного періоду багато дітей скоїли злочини повторно, перебуваючи на обліку кримінальної міліції у справах дітей та служби у справах дітей.
Прокуратурою Житомирської області організовано та проведено у нашому місці кущовий навчально-методичний семінар з питань особливостей правозахисної діяльності прокурорів у сфері попередження правопорушень, бездоглядності та шкідливих звичок серед дітей, охоплення їх змістовним дозвіллям.
У семінарі взяли участь представники прокуратури області, начальники служби у справах дітей міста та району, відділу та управління освіти і науки, відділу кримінальної міліції у справах дітей, директори міського та районного центрів соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, представник Новоград-Волинського міськрайТМО, помічники прокурорів Баранівського, Червоноармійського, Романівського, Володарськ-Волинського районів.
Найактуальніше обговорювались питання про заходи, що вживаються органами та закладами освіти з метою попередження підліткової злочинності, правопорушень; профілактична робота органів місцевого самоврядування, спрямована на попередження бездоглядності дітей; своєчасність виявлення, облік та лікування дітей, котрі мають шкідливі звички.
Під час семінару усі учасники взяли активну участь в обговоренні проблем попередження правопорушень, дитячої бездоглядності та безпритульності, виступили з пропозиціями щодо покращання та удосконалення набутих методів та пошуку нових, таких як, створення в загальноосвітніх закладах окремих класів для дітей із некерованою поведінкою, гіперактивних дітей із метою корекції педагогічних знань та соціальної адаптації дитини; розроблення системи індивідуального комплексного супроводу кожної дитини, яка потрапила в складну життєву ситуацію, контролю за її розвитком у державному чи недержавному закладі, в прийомній сім'ї чи сім’ї опікунів.
О.КАЙДАНОВИЧ, помічник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора