ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ ЗЕМЛЯ ПРИХОВУЄ Й ДОСІ

З настанням весни люди починають активно працювати на присадибних ділянках, городах, дачах. Згрібають та спалюють сухе листя, гілки дерев та інше сміття. Перекопують, переорюють землю.
Під час роботи на землі потрібно не забувати, що з часів ВВВ до нашого часу залишилось багато вибухонебезпечних предметів (авіаційні бомби, снаряди, інженерні й артилерійські міни, гранати, набої тощо).
Вибухові речовини, що застосовуються в боєприпасах, являють собою хімічні сполуки різноманітного кольору — від світло-жовтого до темно-коричневого. Навіть після довготривалого перебування (у воді або землі) ці речовини не втрачають здатності вибухати, а в деяких випадках, після хімічної взаємодії з металевим корпусом боєприпасів, утворюють новий вид дуже чутливої сполуки.
При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється перекладати чи перекочувати їх з одного місця на інше, нагрівати, намагатися розряджати і розбирати, використовувати заряди для розведення вогню і освітлення.
При виявленні таких знахідок необхідно:

  • зателефонувати за телефоном: 101;

  • повідомити органи місцевої влади, міліцію, дирекцію підприємств, установ;

  • відгородити місце, де знаходяться вибухонебезпечні предмети;

  • нікого не допускати до цього місця, організувати біля нього постійне чергування до прибуття представників відповідних служб;

  • виявлені подібні предмети знищуються в спеціально відведених місцях спеціально підготовленими для цього фахівцями.


Громадяни! Будьте обережні! Тільки найсуворіше дотримання заходів безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів унеможливить випадки підриву людей на них.
Н.ДІДИК, інженер з пожежно-рятувальних робіт