НЕ НАРАЖАЙТЕ СЕБЕ НА НЕБЕЗПЕКУ

Із 80% загиблих у дорожніх подіях — пішоходи, причому в 25% випадків з них були у нетверезому стані.
У місті Новограді-Волинському поточний тиждень відзначений однією ДТП, у якій травмовано пішохода.
Найнезахищенішими учасниками дорожнього руху є пішоходи, і саме вони поводяться вкрай безтурботно на проїжджій частині. Вони помилково вважають, особливо в темний час доби, що водій їх бачить. Однак у темний час пішоходи практично невидимі для водія, особливо в умовах дощу або інших атмосферних явища. Саме в цей час доби трапляються ДТП із тяжкими наслідками для пішоходів.
Для зниження аварійності за участю пішоходів відділенням ДАІ Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області проводяться різні заходи із залученням громадськості та представників ЗМІ.
Пішоходи повинні рухатися тротуарами або пішохідними доріжками, а за їх відсутності — узбіччями. За відсутності тротуарів, пішохідних доріжок або узбіч, а також у випадку неможливості рухатися ними, пішоходи можуть рухатися по велосипедній доріжці або йти в один ряд по краю проїжджої частини (на дорогах з роздільною смугою — по зовнішньому краю проїжджої частини).
Під час руху по краю проїжджої частини пішоходи повинні йти назустріч руху транспортних засобів. Особи, які пересуваються в інвалідних візочках без двигуна, водії мотоциклів, мопедів, велосипедів повинні тримати маршрут по ходу руху транспортних засобів (керувати велосипедом по дорозі загального користування дозволяється особам не молодше 14 років, а мопедом — не молодше 16 років).
Пішоходи повинні перетинати проїжджу частину по пішохідних переходах, у тому числі по підземних і наземних, а за їхньої відсутності — на перехрестях по лінії тротуарів або узбіч. За відсутністю в зоні видимості переходу або перехрестя дозволяється переходити дорогу під прямим кутом до краю проїжджої частини на ділянках без роздільної смуги й огороджень там, де вона добре проглядається в обидва боки.
На нерегульованих пішохідних переходах пішоходи можуть виходити на проїжджу частину після того, як оцінять відстань до транспортних засобів, що наближаються, їх швидкість, переконаються, що перехід буде для них безпечним.
При перетинанні проїжджої частини поза пішохідним переходом пішоходи, крім того, не повинні створювати перешкод для руху транспортних засобів і виходити з-за транспортного засобу або іншої перешкоди, що обмежує оглядовість, не переконавшись у відсутності транспортних засобів, що наближаються. Вийшовши на проїжджу частину, пішоходи не повинні затримуватися або зупинятися, якщо це не пов’язане із забезпеченням безпеки руху.
Знання Правил дорожнього руху, на думку фахівців, забезпечує людині лише близько 10% необхідної безпеки. Решта досягається за допомогою вміння прогнозувати, тобто передбачати небезпеку на дорозі й діяти відповідно до ситуації. На превеликий жаль, часто пішоходи, особливо діти, не усвідомлюють зв’язку між своєю поведінкою, своїми вчинками на дорозі й аварійними ситуаціями, що призводять до ДТП. Але зв’язок є. Причиною ДТП стає саме неприпустима поведінка: безтурботність, недисциплінованість, небажання дотримуватися правил безпеки й зневажливе до них ставлення, наслідування (усвідомлене або неусвідомлене) іншим особам.
Шановні пішоходи! Відділення ДАІ Новоград-Волинського МВ у черговий раз нагадує вам, що переходити дорогу слід лише по пішохідних переходах, позначених дорожньою розміткою, дорожнім знаком і світлофором. Пам’ятайте, що пішоходи — найнезахищеніші учасники дорожнього руху. Переходячи дорогу в невстановленому місці, ви наражаєте на небезпеку не лише своє життя, але й життя інших учасників дорожнього руху.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник ВДАІ Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області, капітан міліції