ОФОРМЛЕННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ФІЗИЧНИХ ОСІБ З НАЙМАНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ

Згідно з частиною першою статті 3 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України), законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовими договорами з фізичними особами.
Статтею 24 1 КЗпП України встановлено, що в разі укладення трудового договору між працівником та фізичною особою, фізична особа повинна зареєструвати у порядку, визначеному Міністерством праці та соціальної політики України, укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання.
Отже, чинним законодавством України визначений особливий порядок регулювання питань реєстрації трудових договорів, які укладаються між фізичними особами-роботодавцями та найманими працівниками.
Форма трудового договору між працівником і фізичною особою і Порядок реєстрації трудового договору затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. №260, яким визначено механізм реєстрації (зняття з реєстрації) трудових договорів, укладених між фізичними особами-роботодавцями та найманими працівниками.
На державну службу зайнятості вказаним Порядком покладено обов’язок реєстрації (зняття з реєстрації) трудових договорів, укладених між фізичними особами-роботодавцями та найманими працівниками, а також підтвердження записів, внесених фізичними особами-роботодавцями до трудових книжок працівників.
Трудовий договір між фізичною особою-роботодавцем та найманим працівником укладається у трьох автентичних примірниках, один з яких перебуває у фізичної особи, другий — у працівника, третій — в центрі зайнятості, де цей трудовий договір зареєстровано.
У разі закінчення строку трудового договору або припинення його дії, достроково в трудовому договорі фізична особа робить запис про підстави його припинення з посиланням на відповідні статті Кодексу законів про працю України, про що сторони сповіщають державну службу зайнятості.
Записи фізичної особи-роботодавця про підстави припинення трудового договору, а також підписи її та найманого працівника повинні стояти на трьох примірниках трудового договору.
Трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, без створення юридичної особи з правом найму зберігаються безпосередньо у працівників.
Суттєвим у процедурі реєстрації трудових відносин, крім обов’язкового надання фізичною особою та працівником 3-х примірників трудового договору і належних документів, є обов’язкова присутність працівника, з яким укладається трудовий договір, як під час реєстрації, так і під час розірвання — зняття з реєстрації. Дотримання цієї вимоги є справою принциповою і важливою.
Зняття з реєстрації трудового договору у разі його розірвання за ініціативою фізичної особи у випадках, визначених Кодексом законів про працю України, за відсутності працівника проводиться за умови подання фізичною особою підтверджуючих документів.
Статтею 24 1 КЗпП України та Порядком реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою передбачена можливість укладення трудових договорів та їх реєстрації (зняття з реєстрації) іншими особами (за нотаріальним дорученням).
У випадку виникнення трудового спору між сторонами трудових відносин (фізичною особою та найманим працівником) щодо формулювання причини звільнення, дати звільнення, оплати праці тощо, сторони, згідно із законодавством України, мають право вирішувати такі питання шляхом звернення до суду.
З початку 2012 року в Новоград-Волинському міському центрі зайнятості зареєстровано 480 трудових договорів між фізичними особами та найманими працівниками, знято з реєстрації (розірвано) 403 договорів.
Консультації з питання оформлення трудових відносин між приватними підприємцями та найманими працівниками можливо отримати в міському центрі зайнятості у особистих консультантів: кабінети №6, №7, №9 або за телефоном: 2-41-21.
С.ШЕВЧУК, заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями