Як не стати жертвою вуличного нападу?

Частіше за всіх від вуличних нападів страждають підлітки, літні люди, жінки і особи в стані алкогольного сп’яніння. Зловмисники забирають переважно гаманці з грошима, а також мобільні телефони та цінні прикраси.
Саме тому працівники міліції пропонують елементарні правила безпечної поведінки на вулиці, які допоможуть суттєво знизити ймовірність загрози і допоможуть відповісти на питання «Як не стати жертвою вуличного нападу?»

  1. Очевидно, що темна пора доби — найсприятливіша для того, щоб чинити напад на людину. Вночі слід уникати безлюдних місць, погано освітлених житлових кварталів, парків та інших місць, де шанс потрапити в неприємну ситуацію дуже великий, а можливість швидко зреагувати — дуже обмежена.

  2. Дорогий одяг, прикраси, інші аксесуари і предмети, що характеризують рівень достатку, істотно збільшують ймовірність, що розбійний напад буде спрямований саме на вас. Одягайтеся простіше і уникайте виставлення на показ сторонніх осіб цінних речей, прикрас тощо.

  3. Звернення до перехожого в темному або безлюдному місці — найпоширеніша хитрість грабіжника. Це дозволяє йому скоротити дистанцію, створити для жертви незручні умови для втечі або відвернути її увагу, в той час, як спільник може підійти зі спини. Тому, почувши запитання, відповідайте коротко, але ввічливо, по можливості — не уповільнюйте крок і не зупиняйтеся, будьте уважнішими. Можливо, така ситуація — це зовсім не напад, і перехожому дійсно потрібна допомога. Але обережність ще нікому не завадила, і відразу підходити ближче — не найкраща ідея.

  4. Якщо в безлюдному місці ви натрапили на групу людей, які починають вас зачіпати, не реагуйте на їх провокації, а якщо невідома особа, яка здається вам підозрілою, до вас наближається, то перейдіть на інший бік вулиці.

  5. Сумку краще носити на ремінці через плече, притискаючи до тіла. Так ви значно знизите можливість зловмисника її у вас вирвати.

  6. Повертаючись додому дуже пізно, попросіть родичів або знайомих зустріти вас або скористайтесь послугами таксі.


Тетяна ДРУЖИНСЬКА, інспектор СЗГ УМВС України в Житомирській області