Мобільні шахраї

(Закінчення. Початок у №№39, 40)
СЦЕНАРІЙ №5: БРЕХЛИВИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ТАРИФ
За цим сценарієм ви отримуєте електронне повідомлення від нібито співробітника великої компанії, який відповідає за підключення до корпоративного тарифного плану. Мовляв, при бажанні за певну суму, наприклад 50$, можна підключити і вас на вигідних умовах. Вам обіцяють нову SIM-карту з довічним безлімітним місцевим зв’язком, активованим міжнародним роумінгом, що постійно підтримує баланс на рахунку в розмірі, скажімо, 300$. Причому, в якості оператора зв’язку можна вибрати будь-якого оператора «Великої трійки», оскільки мова йде про підключення до великої транснаціональної офшорної корпорації. Пропозиція дійсна протягом тижня, оскільки йде прийом нових співробітників і треба зробити оформлення «під шумок».
Ще одна схема цього сценарію — це приватна пропозиція щодо аналогічного тарифного плану без підписання контракту. На приватній зустрічі з агентом, передаючи паперові гроші, ви одержуєте на руки реальну SIM-картку. Вона дійсно активована, і на рахунку знаходиться обумовлена сума. Але щастя покупця триває недовго, тому що продавець, отримавши гроші, йде прямо в центр обслуговування абонентів в офісі оператора і, будучи єдиним законним власником номера, просто отримує безкоштовний дублікат SIM-карти, яку він нібито загубив. Та, що залишилася на руках у покупця, стає недійсною.
ЯК НЕ ПОТРАПИТИ НА ГАЧОК ДО ШАХРАЇВ
Працівники міліції радять перевіряти усю інформацію, що стосується фінансових операцій. Не потрібно довіряти інформації, яку ви отримуєте від незнайомців по мобільному телефону.
Завжди перевіряйте її. Навіть якщо незнайомець представляється співробітником телекомпанії, оператора, представником правоохоронних органів, журналістом, вашим родичем чи знайомим, — не поспішайте здійснювати якихось дій, особливо, якщо вони стосуються переказу коштів на мобільний телефон чи будь-яким іншим способом.
А також завжди цікавтеся, хто вам телефонує, а саме: ім’я, прізвище та по батькові співробітника міліції, його посада, дані про затриманого, рік народження, адресу місця проживання та інші відомості, якими шахраї навряд чи володіють. Запитайте, коли і куди саме забрали близьку вам людину. Одразу перевіряйте отриману інформацію, зателефонувавши родичу, якого нібито затримали, або на лінію «102», де працівники правоохоронних органів підтвердять чи спростують цю інформацію. Як правило, така інформація ніколи не підтверджується.
Також правоохоронці радять, що не слід повідомляти коди поповнення рахунків незнайомим особам. Не передавати третім особам логін та пароль доступу в системи самообслуговування. Не пересилати SMS-повідомлення з логіном та паролем доступу в систему на запити незнайомих людей, оскільки в такому випадку передаються конфіденційні відомості про мобільний номер, його рахунок, список контактів зловмисникам.
Якщо є підозри про спроби мобільного шахрайства, то необхідно повідомити про це правоохоронні органи та абонента мобільного зв’язку. Варто пам’ятати, що найкраща протидія шахраям — це ігнорування їхніх прохань, вимог та пропозицій. Своєчасне повідомлення про наміри шахраїв допоможе врятувати кошти інших абонентів.
Підготував Микола МАРУСЯК