Як безкоштовно та безпечно відправити дитину до табору відпочинку

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Підкажіть, будь ласка, чи діють в Україні безкоштовні табори відпочинку для дітей, та хто і яку несе відповідальність за життя та здоров’я дітей?
Ксенія Ч., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Ось і пролунали останні дзвоники у школах нашого міста, а діти з радістю пішли на тривалі літні канікули. Але радість дітей, а особливо дітей молодших класів, перетворюється на клопіт батьків, які продовжують працювати і не знають з ким залишити дитину.
І тут може стати в нагоді традиція радянських часів — відправити дитину до літнього табору відпочинку. Але, на превеликий жаль, зараз важко відправити дитину на відпочинок безкоштовно. Крім того, існує ще більша проблема — дані табори відпочинку практично не ремонтують із тих самих радянських часів, що, у свою чергу, може призвести до непоправного, прикладом може слугувати недавня трагедія, що сталась у Криму в одному з оздоровчих таборів.
І все ж таки, чи можливо безкоштовно та безпечно відправити дитину до табору відпочинку в нашій державі? Спробуємо в цьому розібратися.
Основним нормативним актом, що регулює дані відносини, є Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Крім вищевказаного закону, відносини у сфері оздоровлення та відпочинку дітей регулюються Конституцією України, Сімейним кодексом України, законами України «Про охорону дитинства», «Про позашкільну освіту» та іншими законами, міжнародними договорами.
Оздоровлення та відпочинок дітей може здійснюватися у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку протягом року, сезонно, під час канікул, цілодобово, протягом дня.
Діти віком від 7 до 18 років перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку самостійно. Діти віком від 4 до 6 років перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку разом із батьками або іншими законними представниками.
Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку за своїми організаційно-правовими формами може бути державної, комунальної або іншої форми власності.
Оздоровлення та відпочинок дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, може здійснюватися у відповідно визначених дитячих закладах оздоровлення та відпочинку в ході тематичних змін (оздоровча (не менше 21 дня) або відпочинкова (не менше 14 днів) зміна), протягом яких дитина, крім послуг із оздоровлення та відпочинку, отримує комплекс додаткових послуг, спрямованих на розвиток її здібностей та інтересів за напрямами позашкільної освіти, фізичної культури та спорту, соціальної реабілітації, соціального захисту тощо (за спеціальною програмою) спільно з батьками-вихователями та прийомними батьками і їхніми власними дітьми.
Діти, які потребують особ­ливих умов для оздоровлення, оздоровлюються у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (спеціально пристосованих) у супроводі батьків або інших законних представників, соціальних працівників тощо.
Перебування разом із дітьми у закладах оздоровлення та відпочинку батьків або законних представників здійснюється за рахунок коштів таких осіб, благодійної допомоги тощо.
Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку створюють умови для проживання, харчування, медичного обслуговування, виховання дітей, розвитку їх інтересів та здібностей, здобуття елементарних трудових навичок тощо, відповідно до державних соціальних стандартів оздоровлення та відпочинку дітей.
ПОРЯДОК ПРИЙОМУ ДИТИНИ ДО ДИТЯЧОГО ЗАКЛАДУ
Прийом дитини до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку здійснюється за наявності путівки, якою є документ, що засвідчує право дитини на отримання послуг з оздоровлення та відпочинку, умови перебування в такому закладі і визначає вартість та перелік послуг з оздоровлення та відпочинку для однієї дитини в конкретному закладі.
КАТЕГОРІЇ ДІТЕЙ, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА БЕЗКОШТОВНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ
За рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел здійснюється оздоровлення та відпочинок наступних категорій дітей:

  • які потребують особливих умов для оздоровлення: діти з особливими фізичними та психічними потребами, які не можуть перебувати в закладах оздоровлення та відпочинку самостійно, потребують індивідуального догляду та створення спеціальних умов;

  • які потребують особливої соціальної уваги та підтримки: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, бездоглядні та безпритульні діти, діти-інваліди;

  • потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи, постраждалі внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф;

  • із багатодітних і малозабезпечених сімей;

  • батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;

  • які перебувають на диспансерному обліку;

  • талановиті та обдаровані діти — переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій, дитячих творчих колективів та спортивних команд;

  • діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.


При вирішенні питання щодо першочерговості оздоровлення та відпочинку дітей враховується соціальний статус дитини і матеріальне становище сім’ї, в якій вона виховується.
Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, що повністю фінансуються з державного або місцевих бюджетів, можуть надавати платні послуги у випадках, передбачених Кабміном.
Заклад оздоровлення та відпочинку має право відмовити у прийомі дитини до цього закладу у разі:

  • відсутності путівки;

  • невідповідності віку дитини встановленим вимогам;

  • відсутності у дитини, яка прибула на оздоровлення та відпочинок до дитячого закладу, медичної довідки встановленого зразка.


Цей перелік є вичерпним, інші підстави для неприйняття дитини на відпочинок та оздоровлення є протиправними.
Про вимоги щодо прийняття дітей на оздоровлення, права й обов’язки дітей, батьків та дитячого закладу оздоровлення і відпочинку, та про відповідальність працівників цього закладу читайте у наступному номері.


Є МОЖЛИВІСТЬ ОЗДОРОВИТИ ДІТЕЙ ПІД ЧАС ЛІТНІХ КАНІКУЛ
Міська виконавча дирекція Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності пропонує батькам перелік дитячих оздоровчих закладів для літнього відпочинку, що буде частково фінансуватися за рахунок коштів Фонду в 2013 році. Це табори: «Супутник» (м.Житомир), «Лісовий берег» (м.Житомир), «Олімпієць» (с.Березино, Житомирська обл.), «Березовий гай» (с.Скраглівка), «Світанок» (смт.Любар), «Корчагінець» (с.Троща, Чуднівський р-н), «Чайка» (м.Андрушівка), «Пролісок» (Бердичівський р-н), «Едельвейс» (Івано-Франківська обл.)