А я на морі!..

Саме так хочеться відповісти на набридливі дзвінки по мобільному, коли душа прагне вирватися із лещат розпеченого асфальту, поринути туди, де буде тільки тепле сонечко, пляж, приємна морська прохолода, чисте гірське повітря. Перед очима мерехтять сайти й каталоги з пропозиціями — очі розбігаються від вибору і цін. Маємо надію, що наш невеличкий екскурс-огляд допоможе обрати найкращий варіант, і цьогорічний відпочинок ви будете згадувати ще не раз довгими зимовими вечорами.
КРИМ
Лідером попиту українських туристів залишається півострів Крим. Ціни на проживання — на будь-який гаманець: турбаза обійдеться від 800-3000 грн. за особу за 10 днів, кімната у приватному секторі — від 100 грн. за місце, номер у готелі — від 200 грн. за місце, котедж — від 250 грн. за добу, в залежності від зручностей і сервісу. Крим пропонує близько півтисячі пляжів із досить сучасною інфраструктурою, як платних, так і безкоштовних. Подивимось…
Міський (Новий Світ). Найчистіший і мальовничий пляж. Знаходиться у Синій бухті, поруч із горою Орел і стежкою Шаляпіна. Тут справно прибирають і пропонують такі розваги: дайвінг (250-400 грн.), віндсерфінг (400 грн. за годину), прогулянки на катері (60 грн.), лежак (20 грн.), душ (5 грн.). Пообідати в найближчих кафе можна від 60 грн.
Міський (Керч). Недавно реконструйований пляж. Тут чисто, є рятувальний пост, два волейбольні майданчики, великий намет, що виконує роль кафе в денний, і нічного клубу — в нічний час. Шезлонг коштує від 25 грн., обід у кафе — 60 грн., душ — 10 грн., камера зберігання — 15 грн. Крім того, на пляжі є спеціальна доріжка до моря для інвалідів.
«Масандрівський» (Ялта). Серед шести секторів «Масандрівського» можна знайти пляж на будь-який гаманець. Вхід скрізь — безкоштовний, але на найдешевшому шезлонг коштує 20 грн., а на ВІП-секторі — 60 грн., за 150 грн. можна зняти ціле бунгало. Також на пляжах є майданчики і безкоштовні басейни для дітей, спортивні тренажери.
«Золотий» (Балаклава). «Золотий» знаходиться між неприступними скелями, сюди важко добиратися по гірській стежці, але зручно — на катері. За 100-150 грн. компанію з 12 чоловік доставлять на пляж із набережної Балаклави, за 200-300 грн. — із Севастополя. Пляж дикий, але миловидний пейзаж компенсує незручності.
«Гурівські камені» (Гурзуф). За 400 м від берега — скелі Адалари, до яких можна плавати на катамарані (30 грн.) або катері (50 грн.). Трохи далі — грот Пушкіна. Мальовничий і упорядкований пляж. Щоб під’їхати до нього на авто, доведеться заплатити 30 грн., за шезлонг — 20 грн., туалет — 1,50 грн., обід у кафе — 60 грн.
«Спортивний» (Євпаторія). Єдиний у Криму спеціалізований пляж. Тут прийнято засмагати під час гри у пляжний футбол і волейбол або водне поло. Часто проходять змагання. Природно, що на цьому пляжі не палять. Мілководдя підходить для маленьких дітей. Ціни демократичні: шезлонг — 15 грн., туалет — 2 грн., обід у кафе — 50 грн., душ — безкоштовний.
«Золотий» (Феодосія). Кажуть, що ходьба босоніж і відпочинок на дрібному золотистому піску цього пляжу зміцнюють судини і покращують роботу нирок і лімфовузлів. Мілка вода — саме для відпочинку з дітьми. Шезлонг — 20 грн., душ — 5 грн., обід у найближчому кафе — 50 грн.
Пляж с.Оленівка (мис Тарханкут). Поблизу в море не впадає жодна річка, тому вода — найпрозоріша в Криму. Цей факт у поєднанні з унікальними бризами зробили Оленівку меккою дайверів і серферів. Кататися на кайті або віндсерфі тут навчать за $200, а занурення під воду обійдеться в 300-450 грн. Обід у кафе коштує 60 грн., шезлонг — 20 грн., душ — 5 грн.
«Русалочка» (Мисхор). Один із наймальовничіших кримських пляжів. Всього за десять метрів від берега у воді стоїть скульптура русалки з немовлям, створена у 1909 р. Крім того, це найтепліший пляж на півострові. Ціни — прийнятні. Лежак — 15 грн., обід у кафе — 50 грн., прогулянка на катері — 50 грн.
«Сонечко» (Євпаторія). Платний пляж, обладнаний навісами, лежаками, роздягальнями, медпунктом, кабінкою масажу, спортмайданчиком. Вхід коштує 10 грн., стоянка — 30 грн., однак не доведеться платити за шезлонг, душ і туалет. Бунгало — 100 грн. у день. А ввечері за 70-150 грн. можна потрапити на концерт або вечірку.
«Агатовий» (Орджонікідзе). Дикий пляж, до якого з центру селища всього 5-10 хв. пішки. Але не в цьому головна його «родзинка». Вона полягає в тому, що серед гальки можна знайти напівкоштовні камені — агати. До того ж, цей пляж знаменитий прозорістю води, тому сюди з’їжджаються любителі підводного полювання і фотографії, а також просто гарної риболовлі.
«Учкуївка» (Севастополь). Кілометровий пляж знаходиться в 15 хв. їзди від Севастополя. Вранці море чисте і спокійне, але після обіду здіймаються хвилі, а вода каламутніє. Ціни досить прийнятні: лежаки — від 15 грн., обід у кафе — від 40 грн., розваги — від 50 грн. (катання на банані і надувній гірці) — до 150 грн. (за катером на парашуті).
Селищний (Кацивелі). Тут завжди чисто і рідко буває багато людей, незважаючи на повну упорядкованість: лежаки — 20 грн., обід у кафе — 60 грн., дитячі гойдалки, роздягальня, душ, туалет — 2 грн. Серед мінусів — дорого, як для провінційного містечка, а також досить велика галька і кам’янистий берег, внаслідок чого у воду складно заходити без взуття.
«Татарка» (Щолкіно). Просторий пляж для сімейного відпочинку, розташований у 3-4 км від Щолкіно. Мілко і майже не буває великих хвиль, що добре для дітей. Дорослі оцінять невисокі ціни «Татарки»: обід у кафе — 40 грн., лежак — 15 грн. і можливість навчитися віндсерфінгу і кайтсерфінгу — 100 грн. на день. Мінус — сюди не ходить громадський транспорт.
«Омега» (Севастополь). Великий міський пляж (700 м) з розвиненою інфраструктурою: шезлонги — 25 грн., обід у кафе — від 40 грн., катання на гідроциклах, «банані» — 50 грн. Вранці добре для відпочинку з дітьми, але з настанням темряви тут краще не з’являтися — в «Омеги» — кримінальна репутація.
«Лисяча бухта» (Коктебель). Кожне літо на дикому пляжі поблизу Коктебеля неформали і нудисти розбивають наметове містечко. Вдень тут загоряють голяка, вночі — співають пісні біля багаття. Поруч — невеликий ринок і пара кафе, обід в яких обійдеться від 40 грн.
Бакальська коса. У Західному Криму розташована піщана коса довжиною 6 км і шириною 15-20 м. Оригінальна тим, що з одного боку море може бути холодним і спокійним, з іншого — теплим і хвилястим. Відмінне місце для відпочинку в наметі. З сервісу — недороге кафе, де обід обійдеться в 30-40 грн.
«Блакитні камені» (Сімеїз). Власне, це не пляж, а величезні кам’яні брили, які ще в радянські часи облюбували нудисти. Тут ідеально чисто, мальовничий пейзаж, але зовсім немає сервісу, а гірська стежинка до пляжу вимагає хорошої фізпідготовки. Однак це місце — культове і одне з найспокійніших: місцева публіка не любить зайвих очей і не жадає спілкування.
Пляж селища Молочне (Євпаторія). Дикий пляж у Молочному знаменитий завдяки розташованому поруч Центру випробування космічних засобів. Місцеві мешканці впевнені, що космічні сигнали роблять засмагу рівнішою і красивішою, але військові цю теорію не підтверджують. Молочне — мекка любителів половити крабів, яких тут безліч, що частково компенсує відсутність сервісу і забруднений водоростями берег.
«Робочий куточок» (Алушта). Міські пляжі в «Робочому куточку» стали жертвами своєї популярності. Тут людно, тому брудно. Черги — і в туалет, і в кабінки для перевдягання. Повітря загазоване, і вже вранці місця для паркування не знайти. Поруч — безліч кафе, причому з кожного лунає гучна музика. Ціни демократичні: лежак — 15 грн. на день, прогулянка на банані — 50 грн., обід у кафе — 50 грн.
ОДЕСА
Південна Пальміра — не менш популярне місце для відпочинку. Пропонують 30 кілометрів упорядкованих і диких пляжів із м’яким піском і зручними підходами до моря. У кожного міського пляжу Одеси своя назва: «Ланжерон», «Отрада», «Дельфін», «Аркадія», «Чайка», «13 станція Великого Фонтану», «Чорноморка», «Золотий Берег», «Лузанівка», «Продмаш».
Ось три найпопулярніші. «Аркадія» славиться своїми клубами, тому це найзнаменитіший пляж серед молоді. «Ланжерон» розміщений біля Морського порту в центрі міста з дельфінарієм і океанаріумом. «Отрада» — з пляжним клубом «Острів скарбів».
На всіх пляжах Одеси можна розраховувати на сервіс, прохолодні напої та непогану кухню, шашлики. Вхід безкоштовний, а от за шезлонги, парасольки, та інше треба буде заплатити.
Щодо проживання, то кімната обійдеться від 60 грн. за місце, котедж — від 250 грн., база — від 80 грн. за місце, готель — від 180 грн.
АЗОВСЬКЕ МОРЕ
Азовське море — мілководний курорт України. Тут кожен обирає на власний смак: спокійний Генічеськ, яскрава Кирилівка або цивілізований Бердянськ. Ціни різношерсні — від 4 до 300 доларів за добу, в залежності від вибору: кімната, готель, пансіонат або ж намет на березі. До речі, Азовське море надзвичайно багате йодом, тому воно особливо корисне для дітей. А ще варто згадати про цілющі грязі.
ЕКОВІДПОЧИНОК
Цікавий варіант під назвою «Крим з палаткою — для вас». Обіцяють незабутній відпочинок у наметових містечках на території лісових господарств. Може зацікавити тих, хто любить відпочивати компанією.
Урочище Аян-Дерє (Алуштинське лісове господарство) на території фісташкового гаю, 200 метрів від моря, дикий і облаштований пляжі, на набережній — кафе, бари, дискотека, сауна, магазин. На території наметового містечка пропонують намети на дерев’яних стелажах, душ, туалет, кінозал, спортінвентар, домашню кухню, послуги лікаря, автостоянку, замовлення екскурсій. Ціна — 25 грн.
КАРПАТИ
Протилежний морю варіант — відпочинок у Карпатах. Набратися сил від чистого гірського повітря та цілющої місцевої води — мрія чи не кожного міського жителя. Карпати — місце для любителів як спокійного, так і екстремального видів відпочинку. Найбільшою популярністю користуються Яремче, Ворохта, Яблуниця, Буковель. Винайняти котедж можна за ціною від 50 гривень за особу до 250 грн. за весь будиночок.
ШАЦЬКІ ОЗЕРА
Туроператори обіцяють цікаву подорож до перлини Волинського краю, озера Світязь. Ще його називають українським Байкалом. Рекламні листівки обіцяють порадувати мальовничою природою місцевого національного парку, цілющістю води та активними розвагами.
Оренда будинку обійдеться від 200 грн. на добу, з однієї людини просять 40 грн. за добу.
Підготувала Наталія ТАТАРИНЦЕВА