Пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей

1 квітня 2013 року було прийнято, а 1 січня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей».
Відтепер, згідно з п.8 ст.1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», у разі смерті матері, яка виховала п’ятеро і більше дітей, або позбавлення її батьківських прав на виховання дітей до зазначеного віку, а виховання дітей здійснюється батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.
Пенсія за особливі заслуги встановлюється, як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у таких розмірах прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. У даному випадку — в розмірі від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму.
Із питань призначення пенсій за особливі заслуги перед Україною звертатись до управління Пенсійного фонду України у місті та районі (вул.Пушкіна, 5, тел.: 3-50-61).
В.ПРАВИЛО, головний спеціаліст-юрисконсульт управління праці та соціального захисту населення міської ради