В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ ВСЕ БІЛЬШИЙ ДЕФІЦИТ КАДРІВ

В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ ВСЕ БІЛЬШИЙ ДЕФІЦИТ КАДРІВ

\"ВВісімнадцятого червня, як ми вже повідомляли, на Новоград-Волинщині, на базі трьох сільськогосподарських підприємств району, відбувся семінар з питань завершення посіву ярих культур, заготівлі кормів та підготовки до жнив. На ній з першими підсумками нинішнього сільськогосподарського року виступив начальник управління сільського господарства РДА, кандидат сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮК, який також відповів на запитання журналістів:
— Руслане Миколайовичу, під які культури в цьому році відводилися сільськогосподарські угіддя району?
— Зернові культури займають понад 29,6 тис. га, або 60% у загальній структурі посівних площ. Їх посіяно майже на 500 га більше, як у минулому році. Частка озимих становить 15,0 тис. га і 51% у структурі зернових. Ярих на зерно посіяно 14,6 тис. га, вони складають 49% зернового клину.
Технічних культур у звітному році маємо більш ніж 4,3 тис. га, або на 0,9 тис. га більше проти минулого року. Їхня частка у структурі дорівнює 9 відсотків. Основну масу технічних на площі понад 3,8 тис. га складають олійні культури, як то соя та хрестоцвітні — ріпаки та гірчиця. Лише 445 гектарів на сьогодні засіяно льоном-довгунцем та ще маємо 17 га цукрових буряків.
Дещо збільшено до минулого року (на 130 га) площі під картоплею, що посаджена на 2,9 тис. га. і займає в структурі 6%.
Під овочами маємо майже 0,5 тис. га, тобто їх посіяно та посаджено на рівні минулого року. Овочі в основному (99%) вирощуються особистими господарствами населення. Їхня частка в загальній структурі становить 1 відсоток.
Кормові культури займають 24% структури посівів на загальній площі майже 12,0 тис. га. Вони представлені кукурудзою на силос — 1,6 тис. га, кормовими буряками — 0,9 тис. га, однорічними травами — 1,4 тис. га та багаторічними травами на площі біля 8,0 тис. га.
— Які фактори впливають на те, що цьогоріч буде посіяно на полях?
— Цьогорічний набір культур та їх обсяг безумовно був продиктований не стільки науково обгрунтованими нормами, як попитом та пропозицією ринку й економічними можливостями кожного окремого сільгосппідприємства. Загалом для ведення галузі рослинництва по всіх формах господарювання в районі використовується 49,5 тис. га сільськогосподарських угідь, або на 1,6 тис. га більше, як у минулому році.
Загальна розораність земель, за рахунок залучення інвестицій ряду нових агроформувань для впровадження проектів у рослинництві, що ми розглянули на практиці під час проведення семінару, збільшилась також на 1,6 тис. га.
Незважаючи на різкий обвал цін у минулому році, низьку якість продовольчого зерна та малий в результаті попит на ринку, зерновий клин району за рахунок розширення посіву озимих, збільшено на 0,5 тис. га. Характерно, що сільськогосподарські підприємства наростили його обсяг майже на 1,3 тис. га, тоді як дрібногосподарські агроформування фермерів та приватного сектору відповідно скоротили площі під зерновими на 0,8 тис. га. Це в черговий раз доводить, що вироблятись сільськогосподарська продукція мусить лише в великих та потужних підприємствах, на яких навіть удари економічних катаклізмів не приносять такої великої шкоди.
Наперед можна сказати, що кращими виробниками зерна в поточному році будуть все ті ж потужні господарства — «Птахівник» та «Агросоюз», значний обсяг зернових мають і сьогоднішні господарі семінару — «Галекс-агро», ЗВК та філія молочної компанії.
Дані підприємства є найбільшими виробниками сільськогосподарської продукції в районі, використовують найбільший обсяг ріллі в районі, засіваючи від 1,5 до 4,0 тис. га. Виплачують найбільше за кількістю та розміром орендної плати населенню, надаючи разом з тим йому оплачувані щомісяця робочі місця.
— Чи є в районі такі сільськогосподарські підприємства, які несподівано і непрогнозовано скоротили обсяги виробленої продукції?
— Якщо відкинути ряд економічно слабких підприємств, де виробництво проходить «по інерції» з неухильним його скороченням, у поточному році не справдили сподівання інвестиційні проекти ТзОВ «Корецький аграрій», що не тільки скоротили зернову групу, а й недосіяли орендні площі. Це саме стосується кількох потужних місцевих господарств. Зокрема, не засіяли орендну площу в наступному обсязі такі господарства: ПСП «Граніт» — 700 га, ПСП «Агрошанс» — 222 га, ТОВ «Деук» — 56 га. Загалом маємо незасіяних по оренді 1,6 тис. га ріллі.
— Під які культури цього року значно зменшені площі полів?
— Через відсутність для господарств нашого району ринків збуту традиційних та прибуткових у минулому галузей льонарства та буряківництва, площі під цими культурами неухильно скорочуються. Якщо льонарство, що представлене в районі тільки одним підприємством, — СТОВ «Агросоюз» — навіть за державної підтримки отримавши в минулому році збитків на суму 300,0 тис. грн., ще якось тримається за рахунок переробки основної продукції на місці, то збут на переробку сировини бурякоцукрової галузі практично прикорочено ще з минулого року. Населення вирощує буряк виключно для господарських потреб, причому, скоротивши його посіви проти минулого року аж у 5 разів.
Проте, в галузі картоплярства продовжується нарощування виробництва основної продукції за рахунок розширення площ в сільськогосподарських підприємствах,
99% або 202 га яких знаходиться в філії ФГ «Аделаїда», с. Тупальці, на базі якого в поточному році створено елітгосп з виробництва елітного посадкового матеріалу картоплі.
Стабільною залишається з року в рік площа під овочами, що як і картопля переважно вирощуються в приватному секторі. Із 489 га овочів сільгосппідприємства посіяли та посадили тільки 2,5 га.
Кормовиробництво має щороку доволі стабільний набір культур та обсяг їх посіву, хочеться відмітити лише, що кормові коренеплоди тепер вирощує виключно населення та спостерігається з року в рік так зване «старіння» кормових угідь багаторічних трав в реформованих господарствах.
Зокрема, площа сіяних багаторічних трав за останні 4 роки дорівнювала в середньому 4,7 тис. га і не була меншою ніколи за 4,1 тис. га. Проте, починаючи з 2006 року, підсів та посів багаторічних трав неухильно зменшуться, наприклад: 2006 рік — оновлено 1240 га трав, 2007 — 961 га, 2008 — 874 га, звітний 2009 рік — тільки 501 га. Враховуючи цей фактор, та ще погодні умови, за яких не кожного року може сформуватись нормальний травостій, як це ми бачимо сьогодні, заготівля потрібного обсягу якісного сінажу та сіна знаходитиметься під загрозою.
— Який стан справ на «зелених» жнивах?
— 1 червня в районі стартував ще один із найважливіших періодів у рослинництві — заготівля кормів, зокрема сіна, сінажу та раннього силосу. З початку звітного року, сільгосптоваровиробники району запланували заготовити для утримання тваринництва на зимівлю 2009 — 2010 року понад 5,6 тис. тонн сіна, 5,0 тис. тонн сінажу та 40,0 тис. тонн силосу з однорічних трав та кукурудзи.
Для виконання цих завдань необхідно використати понад 85,0 тис. тонн зеленої маси всіх видів, включаючи підгодівлю тварин протягом літньо-осіннього періоду поточного року. На сьогодні майже всі господарства, що утримують тваринництво, включилися в заготівлю ранньої групи кормів, за винятком ПСП «Прогрес», «Пролісок» та Маяк», що мають проблеми із підготовкою кормозбиральної техніки.
На сьогодні по всіх категоріях скошено 4,2 тис. га трав, зокрема, бобових на сінаж — 0,7 тис. га, травосумішок 1,2 тис. га, злакових та природніх — 0,3 тис. га. Заготовлено 1,8 тис. тонн сіна, 3,0 тис. тонн сінажу та 2,5 тис. тонн раннього силосу з однорічних трав. Якість заготовлених кормів бажатиме кращого, адже після тривалої весняної посухи наступили затяжні дощі. Лише за першу декаду поточного місяця впало 66,4 мм опадів при нормі 6,0 мм ! Місячну норму вже перевищено у два рази.
— Чи вдалося призупинити спад у тваринництві?
— За 5 місяців поточного року в цілому по району не вдалося стабілізувати спаду чисельності поголів’я худоби і птиці, а відтак — і зменшення обсягів виробництва валової продукції тваринного походження.
За станом на 1 червня поточного року у сільгосппідприємствах району чисельність великої рогатої худоби становить 9928 голів, що менше проти відповідного періоду минулого року на 1007 голів, або на 9 відсотків.
Чисельність поголів’я корів становить 3655 голів. З початку року їх зменшено на 49 голів, а до відповідної дати минулого року на 439 голів, або на 11 відсотків.
Поголів’я свиней у районі утримують лише п’ять господарств і нараховується їх 1553 голови, що на 247 (14%) менше проти минулого року.
Чисельність овець нараховує 409 голів, їх зменшення становить 39 голів.
Птиця сконцентрована лише у одному СТОВ «Птахівник», і її чисельність становить — 161,6 тис. гол., а зменшення її становить 17,4 тис. або 10 %. В цьому році господарство комплектує стадо молодняком для збільшення чисельності курей-несучок та нарощування обсягів виробництва яєць. Такого молодняка господарство вже має понад 90 тисяч голів.
Найсуттєвішого зменшення загальної чисельності поголів’я ВРХ допущено:

  • у ПСП «Граніт», с.Токарів — на 279 гол. (10%);

  • ТзОВ «Корецький аграрій» — 267 голів (67%);

  • СТОВ ім.Б.Хмельницького, с.Повчино — 179 гол. (18%);

  • ПП «Терези-5», с.Гірки — 51 голови (12%);

  • ПП «Оранта», с.Коритище — 179 голів (27%);

  • ПОСП «Колос», с.Пилиповичі — 51 гол. (12%);

  • ПСП «Прогрес», с.Несолонь — 40 гол. (56%).


Практично за рік зменшення чисельності поголів’я ВРХ допущено у всіх сільгосппідприємствах району за виключенням ПОСП «Перемога», де його чисельність збільшено на 4 голови.
— Як ставляться до цієї галузі інвестори?
— Є підстави сподіватись на ефективність інвестиційної діяльності в галузі тваринництва з боку Української молочної компанії, яка вже інвестувала чималі кошти в дану галузь, закуплено частину племінних телиць та понад 300 голів молодняка для відгодівлі, завершуються роботи проектно-кошторисної документації з будівництва потужного молочного комплексу.
Через наявність дефіциту кадрів, зокрема телятниць, в окремих господарствах (ПП «Поляна», СТОВ «Оберіг») практично весь новонароджений молодняк ВРХ збувається на ринку без будь-якого дорощування, чим наносяться непоправні втрати в обсягах вирощування м’ясних ресурсів, а відтак— і накопичення обігових коштів, зводиться нанівець будь-яка селекція і відтворення стада.
Заради справедливості варто зауважити, що не менше проблем у в питаннях кадрового забезпечення і в решти господарств, проте попри всі негаразди у ПСП «Граніт», ПП «Оранта», ПОСП «Перемога», практично весь життєздатний молодняк залишається для подальшого вирощування.
— По молоку також спад?
— Обсяги валового виробництва молока по району за 5 місяців становлять 3430 тонн, зменшення становить 483 тонни, або 12%.
Надій молока на корову — 1127 кг, що більше проти минулого року на 71 кг.
Сьогодні, за даними щоденної оперативної звітності, обсяги валового виробництва молока у сільгосппідприємствах району перевершують щоденно цей показник до відповідної дати минулого року на 8 ц, надій на корову становить 11,4 кг, що більше на 2,0 кг (по області даний показник становить 10,6 кг, а збільшення 1,5 кг) В обласному оперативному зведенні район перебуває на третьому місці в рейтингу після Ружинського і Попільнянського районів.
Обсяги реалізації худоби і птиці в живій вазі за 5 місяців становлять 377 тонн, але по причині припинення виробничої діяльності свинокомплексу у ТОВ «Дари ланів» зменшення становить 665 тонн.
Проте вселяє деякого оптимізму те, що обсяги вирощування м’яса в живій вазі на 136 тонн, або на 36 відсотків, переважають над обсягами його реалізації, а це означає що в районі відбувається накопичення м’ясних ресурсів і заощадження матеріальних ресурсів.
Залишається лише ефективно попрацювати в питаннях зміцнення кормової бази в тваринництві та підвищення якості заготовлених кормів, що стане запорукою успішного і прибуткового ведення галузі.
— Руслане Миколайовичу, наскільки прибутковою на даний час в цілому по району є галузь сільського господарства?
— За І квартал 2009 року сільгосппідприємства району від реалізації продукції отримали 19,2 млн. гри., що більше проти минулого року на 3,4 млн. грн. Разом з тим збільшилась собівартість реалізованої продукції на 6,1 млн. грн. В результаті цього, господарства отримали прибутків від реалізації продукції менше на 2.7 млн. грн.
За три місяці 2008 року сільгосптоваровиробники отримали державної підтримки в сумі 901.9 тис.грн. В 2009 році за цей період отримано лише 121,8 тис грн.. в рахунок погашення заборгованості відшкодування процентної ставки за отримані кредити за минулий рік. Заборгованість по доплаті за високоваговий молодняк та кондиційні свині в сумі 387,8 тис.грн за минулий рік погашена в травні 2009 року.
У результаті діяльності за І квартал 2009 року 10 господарств району отримали 1731 тис. грн. прибутку (за минулий рік 17 господарств мали 4772 тис.грн.). Основну масу прибутку отримали ПСП «Граніт» — 721 тис.грн., СТОВ «Птахівник» — 418 тис.грн., СТОВ «Агросоюз» — 280 тис.грн.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА