ШІСТЬ СПОСОБІВ ПОЗБУТИСЯ СВОЇХ ГРОШЕЙ

(Продовження. Початок у №45 від 5.11.10)

Спосіб четвертий: візити псевдопрацівників соціальних служб.
До людей похилого віку приходять, як правило, дві особи, котрі представляються працівниками служби соціального забезпечення та нібито приносять доплату до пенсій. Старенькі у такі щасливі моменти навіть не задумуються над тим, аби попросити пред'явити посвідчення. Шахраї ж працюють за вже добре вивченою схемою. Спочатку просять принести здачу — у них, мовляв, тільки крупні купюри. Поки старенька нишпорить у своїх заощадженнях — зловмисники пильнують. Причому, якщо шахраї встигають розглянути місце заощаджень, то під різними приводами змушують пенсіонерів ходити з грішми по кілька разів — наприклад, розміняти гроші на більш дрібні купюри. Після цього гості йдуть, і вже перебуваючи на порозі, різними способами намагаються відволікти увагу хазяїв для того, що проникнути в кімнату, де вони зберігають гроші. Вигадують, нібито комусь із них запаморочилась голова, — просять принести води, або ж відправляють перевірити, чи вимкнено газ у квартирі. Саме ось у такі моменти літні люди назавжди прощаються зі своїми грішми. Найчастіше потерпілі виявляють зникнення грошей не відразу. За цей час злочинниці встигають зникнути. Часто шахраї переконують пенсіонера, що йому чи їй страшенно поталанило — держава виділила допомогу у вигляді пропозиції купити за зниженими цінами цукор, крупи та олію. Доки щаслива людина миттю збирає гроші та шукає торбинки на крупи, шахраї спокійно викрадають усе, що має хоч якусь цінність.
Більш новим видом шахрайства є обмін закордонних купюр на нові. У таких випадках до пенсіонерів навідуються працівники банківських установ та повідомляють, що декілька днів тому в обіг надійшли долари США нового зразка. Тому потрібно старі грошенята обміняти на нові. В кінцевому випадку старенькі залишаються знову ж таки ошуканими. Тому перед тим, як вступати у контакти з громадянами, які представляються працівниками соціальних служб, благодійних фондів, потрібні переконатися у правдивості їхніх слів та вимагати показати документ, що засвідчує їхню особу, спитати телефон їх керівника і подзвонити йому.
Спосіб п ‘ятий: «валюту» перераховуй двічі.
Такі випадки скоєння шахрайських дій у нашому місті вже відбувалися під час обміну іноземних валют. В основі цієї махінації лежить така притаманна багатьом людям вада як жадібність. Зазвичай таке шахрайство «провертають» тоді, коли зловмисник вже точно знає, що жертва має гроші, у даному випадку — іноземну валюту, і, назвавшись «міняйлом», пропонує їй свої послуги, але за таким вигідним курсом, що бідолашна жертва, прокрутивши в голові всі можливі комбінації, просто не може від ціє пропозиції відмовитись. Під час підрахунку зловмисник свідомо недодає декілька купюр — скажімо, гривень десять до загальної суми, і після цього дає бідоласі гроші, аби останній упевнився в правильності проведеної операції. Звісно, коли потерпілий перераховує гроші, то виявляє, що є недостача, і говорить про це шахраю, який, у свою чергу, забирає гроші знову в свої руки і на очах у свого «клієнта» перераховує все спочатку і, дійсно, вибачившись, додає тих десять гривень, яких у пачці не вистачало. Однак водночас забирає набагато більшу суму, після чого віддає гроші потерпілому, який їх уже не перераховує, оскільки сам бачив, як незнайомець таки доклав туди недостачу. Багато хто виявляє, що його ошукали лише вдома.
(Далі буде)