«НЕ МАЛА БАБА КЛОПОТУ — ВЗЯЛА... КРЕДИТНУ КАРТКУ»

«Доброго дня, редакціє! По УТ-1, у новинах, попереджували про афери банків з банківськими картками, навіть з тими, які вже недійсні і викинуті. Радили їх терміново здати банкам, тому що можуть нарахувати великий борг за обслуговування недійсної картки.
Просимо розповісти про це на сторінках вашої газети, що робити, які картки під це підпадають. Коли здаєш картку, чи повинен банк мені дати розписку, що він її забрав?
І що це за подарунок (так говорять клієнту) роздає банк у вигляді кредитної картки на 1000 грн.?
Але при цьому клієнт повинен оплатити SMS з мобільного на номер, який дає банк. Це нормально, чи новий лохотрон?

З повагою Галина Яківна, м.Новоград-Волинський»

На запитання нашої читачки газета «Звягель» попросила дати відповідь Департамент економічного аналізу Національного Банку України:
— Чи слід закривати пластикову картку в банку, і чи правда те, що за незакриту картку, про яку забув і не користується клієнт, банк може донарахувати великий штраф?
— Хвиля публікацій у ЗМІ про великі донараховані борги через незакриті вчасно пластикові картки, на наш погляд, дещо перебільшує проблему. Наприклад, в одному із банків, який часто фігурує в цих публікаціях, плата за смс-інформування за залишок на рахунку зараз — 3 гривні у місяць. Щоб дійсно заборгувати банку ті фантастичні суми в сотні і тисячі гривень, про які пишуть ЗМІ, то річна плата за смс-інформування щодо залишку на рахунку — 36 гривень — вам мають нараховувати протягом десятків років.
З іншого боку, якщо ви регулярно отримуєте смс-повідомлення про те, що ваш борг банку збільшується, то чому би вам не піти у свою фінустанову і не з’ясувати ситуацію? Можливо, ви прострочили щомісячний платіж по кредиту і самі забули про це. У такому випадку, дійсно, вам можуть нарахувати серйозний штраф і пеню за прострочення платежу.
У будь-якому випадку свої старі банківські платіжні картки, якими ви не користуєтесь, краще закривати, а також закривати рахунок і писати заяву про відмову від послуг із надсилання СМС. Також слід уважно читати умови договору при підписанні та при розірванні. Якщо ви закрили картку в банку, то вимагати з менеджера розписку не обов’язково.
Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ