ЩОДО ОБЧИСЛЕННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ДЛЯ НАРАХУВАННЯ ДЕКРЕТНИХ

Згідно з абз.3 п.14 середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу, грошового забезпечення), з якої сплачувалися страхові внески на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного та шестирічного віку за медичним висновком для розрахунку допомоги по вагітності і пологах за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням). Обчислюючи середню заробітну плату для декретних, у місяці розрахункового періоду, в якому застрахована особа не працювала з поважних причин, заохочувальні та компенсаційні виплати разового характеру слід враховувати пропорційно до відпрацьованого часу, згідно абз.2 п.9 Постанови №1266.
Визначаючи суми середнього заробітку для допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, слід зважити на всі виплати, нараховані за розрахунковий період, із яких сплачено внески на страхування від непрацездатності. Зокрема, до розрахунку беруть відпускні та інші виплати, розраховані за середнім заробітком відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100.
Відповідно до абз.1 п.10, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку (грошового забезпечення) з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного та шестирічного віку за медичним висновком), або якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата для розрахунку зазначеної допомоги визначається, виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку, а середньоденна заробітна плата (грошове забезпечення) за один календарний день, відповідно до абз. 8 п. 14 Постанови №1266, визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44).
Л.МАМАЙЧУК, головний спеціаліст Н-Волинської міської виконавчої дирекції ФССзТВП

Чи має право жінка, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку скористатися путівкою санаторно-курортного лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?
— Відповідно до п.13, ч.1 статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. №2464 особи, які відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягненням нею трирічного віку, є платниками єдиного внеску, в зв’язку з чим вважаються застрахованими особами на підставі ч.2 цієї статті і відповідно мають право на отримання санаторно-курортного лікування за путівками отриманих у Фонді.
М.НЕСТЕРУК, провідний спеціаліст Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції ФССзТВП