ОБЕРЕЖНО — ЗЛІСНА ПРОПАГАНДА!

ОБЕРЕЖНО — ЗЛІСНА ПРОПАГАНДА!

Технологію розхитування суспільства за допомогою певного інформаційного впливу використовують із давніх-давен, як правило, ворогуючі держави, які перебувають у стані війни. Найпростіший і найвідоміший метод — розповсюдження листівок.
Звісно, в сучасній Україні ніхто нікому не забороняє інформувати людей про будь-що і у будь-який спосіб, в тому числі, й листівками. Для цього існує певний перелік правил, які дозволяють цілком законно здійснювати такі дії. Крім того, аби люди знали «героїв», та захистити їх від неправдивої інформації, у продукції такого гатунку обов’язково слід зазначати, хто її виготовив. Людині чесній, яка діє в рамках закону, такі правила цілком до смаку. А от для тих, хто обрав незаконний шлях, виготовляє облудливу чи брехливу продукцію, інформацію для правоохоронних органів стосовно походження листівок, зрозуміло, залишати не хочеться.
Цього тижня подібна продукція з’явилася на вулицях Новограда-Волинського. Їх роздавали перехожим на вулицях міста, продавчиням і відвідувачам ринку, потайки розпихали у поштові скриньки, закинули пакуночок «продукції» до агітаційної палатки «БЮТ». Листівки, наповнені вщент неправдивою інформацією про Голову Верховної Ради Володимира Литвина, розповсюджували півтора десятки молодих людей, яких привезли із Києва та Чернігова спеціально для вчинення незаконної справи. І це показово — вочевидь, аматорів для такої справи серед звягельчан не знайшлося.
Ознайомившись із змістом цих папірців, у яких, зрозуміло, не значилося жодних даних про місце друку та їх замовника, новоград-волинці оперативно попередили працівників правоохоронних органів про здійснення протизаконних дій.
Правоохоронці затримали водія автобусу, який привіз молодиків до міста, а також півтора десятки виконавців, серед яких було декілька столичних студентів, як то мовиться, «на гарячому».
Як з’ясувалося, ніхто з них не знав про те, яка відповідальність передбачена за подібні дії. А варто було б дізнатися про це, тоді б не хотілося заробити таким чином «легкі гроші».
Приміром, поширення інформації (через розклеювання листівок), яка ганьбить честь і гідність кандидата, фактично є посяганням на права такої особи в частині поваги до її честі і гідності. При цьому, відповідно до ч.5 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять посягання на права і свободи людини.
Більш того, відповідно до ч.9 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про кандидата у депутати.
Таким чином, поширюючи дану інформацію заїжджими «гастролерами», фактично порушено статтю 24 і 25 Конституції України, ч.5 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».
Крім того, розповсюджувач інформації про особу повинен бути впевненим у її правдивості. У протилежному випадку такі дії караються Кодексом України про адміністративні правопорушення, а в деяких випадках — і Кримінальним кодексом України.
Чим же скінчився «бізнес-вояж» студентів? Того ж дня, судовими органами Новограда-Волинського було розглянуто їхню справу, на сімох затриманих молодиків та водія автобусу, який ­доставив їх у місто, було накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу. Та на цьому справу не закінчено. Правоохоронні органи вбачають у подібних діях ознаки правопорушень, що підпадають під дію інших законів України, і, відтак, розслідування триватиме і буде доведене до логічного завершення.
Таким чином, заїжджі рекламісти «заробили» на добрячий штраф, який навряд чи покриє «передоплата», тим більше якщо взяти до уваги, що молодиків однозначно буде взято на облік правоохоронцями, як таких, що схильні до порушення законів України.
Олена ПОЛІЩУК