ЩОБ НЕ ПОТРАПИТИ В ТЕНЕТА

У квітні 2005 року в структурі МВС створено самостійну службу із боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми. До складу спеціалізованих підрозділів увійшли найбільш досвідчені працівники органів внутрішніх справ. Це дало змогу активніше виявляти такий кримінал.
Упродовж нинішнього року виявлено 11 подібних злочинів, установлено 25 потерпілих та знешкоджено 4 канали вивезення «живого товару» до Польщі, Арабських Еміратів і Росії. У взаємодії з громадськими організаціями «Авенір» та «ЖІКЦ», за сприяння Міжнародної організації з міграції, 26 осіб отримали реінтеграційну допомогу в сумі близько 100000 гривень, у тому числі: придбано З приватні будинки, коня, побутову техніку, надано поміч у працевлаштуванні, купівлі одягу, продуктів харчування, відновленні документів, погашенні заборгованості за комунальні послуги, в організації власної справи, безкоштовному обстеженні та лікуванні в одному з медичних центрів Києва.
Якщо рік-два тому, як повідомили з УМВС, переважала торгівля людьми, пов’язана з сексуальною експлуатацією, то з минулого року набирає масштабів трудова експлуатація. Цьому сприяє безробіття та надія наших земляків швидко заробити пристойні гроші.
У цьому році викрито діяльність організованої злочинної групи з міжнародними зв’язками, учасники якої вербували, перевозили та передавали мешканців області до Польщі для подальшої трудової експлуатації. Порушено кримінальну справу за такими фактами й на території Росії.
Перед тим, як збиратися у поїздку за кордон, громадянам слід дізнатися про країну, місто, місце, де працюватимуть. Необхідно ознайомитися з копією контракту, який підписуватиметься за кордоном. Для того, щоб перевірити наявність посередницької фірми, можна звернутися до центру зайнятості; якщо цього недостатньо, — до відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми.
«Житомирщина»