ХРОНІКА 14/2010

ТЕЛЕФОНИ ДОВІРИ
У Новоград-Волинському МВ діють телефони довіри (2-41-90) та анонімна поштова скринька, розташована за адресою: вул.І.Франка, 3-а, через які ви маєте можливість повідомити про негативні факти в діяльності міліції, висловлювати пропозиції щодо усунення недоліків, а також про загрозу скоєння злочинів, місцеперебування розшукуваних злочинців тощо.
Окрім того, якщо вам стали відомі факти підготовки або вчинення злочинів, а також особи, які можуть бути причетними до їх скоєння, ви можете повідомити про це до міліції за номером телефону довіри УМВС України в Житомирській області (0412) 407-588.
Висловити зауваження, пропозиції щодо питань захисту своїх законних прав та інтересів чи неправомірних, на Вашу думку, дій працівників міліції — можна за номером телефону довіри УМВС України в Житомирській області (0412) 407-766.
Конфіденційність наданої інформації гарантується.
НЕ ТОРГУЙТЕ СВОЄЮ ДОЛЕЮ
З приходом весни постала проблема сівби маку в приватному секторі. Ці посіви призводять до жахливих наслідків у житті людей, а для самих сівачів — до адміністративної та кримінальної відповідальності.
Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст.106-2) — незаконна сівба або вирощування снотворного маку — тягнуть за собою накладання штрафу у розмірі від 18 до 85 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо врахувати, що мак сіють переважно у селах, і порівняти штрафи з доходами наших селян, такий штраф відчутно вдарить по кишені.
Щороку працівники міліції проводять профілактичну роботу серед населення, мета якої — нагадати про відповідальність за порушення чинного законодавства. Це — бесіди у колективах, магазинах, школах, на автобусних зупинках, у клубах, розповсюдження буклетів про недопустимість сівби маку та конопель. Але щороку виявляємо порушників закону. Деякі вважають це незначним злочином. Забувають, що, нехтуючи малим, втрачають більше, подаючи негативний приклад молодому поколінню.
Кримінальне законодавство передбачає суворе покарання за сівбу маку чи конопель. У Кримінальному Кодексі України це питання врегульовано статтею 310, що тягне за собою накладання штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Якщо особа вже була засуджена за незаконну сівбу снодійного маку чи конопель за ст.310 КК України чи раніше вчинила злочин, передбачений статтями: 307, 309, 310 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), 317 КК України (організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), або вчинення за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконну сівбу або вирощування снодійного маку чи конопель у кількості 500 і більше рослин, — її очікує позбавлення волі строком від 3 до 7 років.
Багато громадян зберігає у себе висушені частки конопель або маку, що залишились після вирощування зернят з коробочок, а це — серйозний злочин. Зберігання наркотичних засобів без мети збуту тягне за собою обмеження чи позбавлення волі строком до 3-х років. Якщо наркотичний засіб зберігали повторно чи у великій кількості, особа несе покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 2 до 8 років.
Найбільше покарання чекає на того, хто продає наркотичні засоби, чи просто видає без матеріальної винагороди (за законом це трактується як збут). За такі дії Кримінальний Кодекс України передбачає позбавлення волі строком від 3 до 12 років.
МІФИ ПРО НАРКОТИКИ
Коли люди бредуть по розжарених пісках пустелі без води під пекучим сонцем, у них перед очима з’являються солодкі ілюзії, що називаються міражами. Вони бачать пальми, зелену траву, прохолодну воду. І тоді, зібравши останні сили, вони біжать назустріч обману і падають мертвими на піщаних барханах.
Сьогодні перед очима багатьох молодих людей через друзів, пресу, телебачення, Інтернет створюється ілюзія про наркотики. Ми дивимося та слухаємо ці міфи і згодом починаємо в них вірити. А коли, знесилені, прибігаємо до мети, то нарешті починаємо розуміти, що це лише обман.
1 міф: У житті потрібно спробувати все, в тому числі і наркотики.
Та чи потрібно в цьому житті пробувати все? А якщо хочеться спробувати все, то стрибніть, наприклад, з парасолею в руках із 9-поверхового будинку. Страшно!? Значить, не все в цьому житті потрібно пробувати. А чи не варто занести й наркотики до цих заборонених речей?
2 міф: Наркотики надають життю різноманітності.
Один наркоман сказав: «Одного разу завжди багато, а тисячі — завжди мало». Це тому, що коли вперше щось спробував, вранці себе проклинаєш: навіщо я тільки зв’язався з цим «кайфом» — вставити — не вставило, а самопочуття зараз не дуже. А ще раз хочеться спробувати — ну, щоб самопочуття відрегулювати в сумління приглушити. І починається: «Все, сьогодні останній раз»… Різноманітності — нуль.
3 міф: Можна вживати наркотики «з головою» та не залежати від них.
Ви бачили коли-небудь наркомана «з головою»? Запитайте в нього і зрозумійте, чи хотів він, коли починав вживати наркоту, докотитися до такого.
4 міф: Я буду вживати лише легкі наркотики, а вони повністю безпечні.
Законодавство України не розділяє наркотичні засоби на легкі і важкі. За вживання, зберігання, перевезення, виготовлення та продаж БУДЬ-ЯКИХ наркотичних засобів передбачається кримінальна відповідальність. Чи можна назвати наркотик легким, якщо від нього помирають люди? А якщо додати до цього появу психологічної залежності, то немає жодного сумніву: поділ наркотиків на важкі та легкі — це просто міф.
Олена ПЕТРУК, ст.лейтенант міліції

МЕТАЛІСТИ РОЗПЕРЕЗАЛИСЬ
27 березня до Баранівського РВ надійшло повідомлення дирекції одного із приватних підприємств про те, що із приміщення комори господарства невідомим викрадено запчастини до сільгосптехніки на загальну суму 25 тисяч гривень.
Працівники карного розшуку встановили, що злочин скоїли непрацюючі 25-ти та 34-річні місцеві жителі, в яких викрадене частково вилучено.
26 березня до Житомирського РВ надійшло повідомлення керівництва одного із приватних підприємств району про те, що зі складу господарства, шляхом вільного доступу, невідомим також викрадено запчастини до сільгосптехніки на загальну суму понад 11 тис. гривень.
Дільничні інспектори міліції за підозрою у скоєнні злочину затримали 31-річного непрацюючого, раніше судимого місцевого жителя, який у скоєному зізнався.
КРАДІЖКИ З МАГАЗИНУ
40-річна жителька Андрушівського району, приватний підприємець, заявила до райвідділу міліції про те, що із її магазину невідомим викрадено 944 гривні.
Дільничні інспектори міліції встановили, що злочин скоїли непрацюючі 25-ти та 26-річні місцеві жителі, які у скоєному зізнались.
Цього ж дня до Коростенського МВ звернулась жителька м. Коростень, 1989 р.н, з повідомленням про те, що із магазину, де вона працює продавцем-консультантом, шляхом вільного доступу, невідомим викрадено спортивний светр вартістю 147 гривень.
Працівники міліції за підозрою у вчиненні злочину затримали 26-річного непрацюючого, раніше засудженого місцевого жителя, в якого викрадене вилучено.
ОБІКРАВ СУСІДКУ
25 березня до Новоград-Волинського МВ звернулась жителька району, 1933 р.н., з заявою про те, що із її будинку, шляхом вільного доступу, невідомим викрадено 3 тисячі гривень.
Дільничні інспектори міліції за підозрою у вчиненні злочину затримали 48-річного непрацюючого місцевого жителя.