КОНСУЛЬТУЄ ПАСПОРТНЕ ВІДДІЛЕННЯ

Непоодинокі випадки, коли до Новоград-Волинського СГІРФО (паспортне відділення) звертаються громадяни, які загубили паспорт громадянина України, пошкодили його, забули вчасно вклеїти фотографію. Практика свідчить про те, що за відновленням паспорта громадяни звертаються не одразу після його втрати, а коли виникає негайна необхідність у наявності документа. Та процес відновлення негайним бути не може. Крім того, за порушення встановленого порядку управління чинним законодавством передбачає відповідальність.
Проживання без паспорта або за недійсним паспортом, без реєстрації (ст.197 КУпАП), тягне за собою накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (н.м.д.г.). Те саме передбачено й за умисне псування чи недбале зберігання паспорта, що спричинило його втрату (ст.198 КУпАП), а також за допущення громадянами проживання у найманих ними житлових приміщеннях без паспортів і реєстрації (ст. 199 КУпАП).
Згідно ст.200 КУпАП посадова особа підприємства, установи, організації, яка прийняла громадянина без паспорта, буде оштрафована на суму від 1 до 3 (н.м.д.г.). Те саме порушення, допущене посадовою особою повторно, тягне за собою штраф від 10 до 14 (н.м.д.г.).
До паспортної книжечки при досягненні громадянином 25-річного і 45-річного віку вклеюють нові фотокартки, що відповідають його вікові. Паспорт, в якому не вклеєно таких фотокарток при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним.
Записи, вклеювання фотокарток і відмітки у паспорті здійснюються паспортною службою.
Про втрату паспорта громадянин зобов’язаний терміново повідомити паспортну службу, яка видає тимчасове посвідчення, що підтверджує його особу.
Для відновлення паспорта громадянина України заявник має надати пакет необхідних документів: копію свідоцтва про народження, шлюб (чи його розірвання), копію свідоцтва про народження дітей віком до 16 років, довідку з місця проживання, виписку з будинкової книжки, 4 фотокартки.
Новоград-Волинський СГІРФО здійснює прийом громадян: вівторок — 8.00-18.00; середа, п’ятниця — 9.00-18.00; субота — 8.00-13.00; понеділок, четвер — неприйомні дні, обідня перерва з 13.00 до 14.00.
В.ДЬОМІН, начальник СГІРФО Новоград-Волинського МВ УМВС, ст.л-нт міліції