БОРОТЬБА З САМОГОНОВАРІННЯМ

Для дільничних інспекторів боротьба з самогоноварінням є одним з пріоритетних напрямків профілактики діяльності міліції, адже під дією алкогольного дурману вчиняється абсолютна більшість правопорушень та злочинів. На жаль, самогон залишається найдоступнішим зіллям, що, як правило, стає каталізатором агресії потенційних правопорушників. Щодоби працівникам міліції доводиться виїжджати на сімейно-побутові конфлікти, причиною яких, в переважній більшості, є зловживання спиртними напоями. Любителі оковитої, до всього, ризикують купити у самогонщиків смертельно небезпечну рідину з різноманітними домішками. Щоденно сумна статистика отруєнь сурогатним алкоголем та недоброякісним спиртним домашнього виробництва зростає.
Як розповів начальник міліції громадської безпеки Валерій Іскоростенський, з початку червня триває операція з виявлення правопорушників у сфері антиалкогольного законодавства. З початку відпрацювання до адміністративної відповідальності притягнуто понад 250 осіб, у тому числі 143 — за появу в нетверезому стані та розпиття спиртних напоїв у громадських місцях, 104 — за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення, 8 — за придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення, 2 — за розпиття спиртних напоїв на робочому місці. З незаконного обігу вилучено близько 100 літрів оковитої, розіллятої в пляшки для продажу, понад 250 літрів самогонної закваски, вилучено 33 самогонні апарати. Наразі на обліку ДІМ Новоград-Волинського МВ УМВС перебуває близько 1200 любителів оковитої.
З огляду на таку кількість забороненої продукції підпільний алкогольний бізнес приносить чималі прибутки. Півлітрову пляшку пійла домашнього виробництва можна придбати за ціною від 7 грн.
Міліціонерами накладено на правопорушників штрафів у сумі 6 тис. грн.
А.ВЛАСЮК, ст.лейтенант міліції