ХРОНІКА 11/2011

ЗГОРІВ «ВЕДМІДЬ»…
У ніч з першого на друге березня цього року сталася пожежа в будівлі кафе-бару «Ведмідь», в с.Ярунь Новоград-Волинського району. Незважаючи на зусилля пожежних (пожежу гасили майже дев’ять годин при важких погодних умовах — мінус 15 градусів, на те, що при гасінні було задіяно два пожежних автомобіля, дванадцять чоловік особового складу), господарям кафе вогнем було нанесено великі матеріальні збитки.
Це можливо було б попередити, якби під час реконструкції будівлі були застосовані будівельні матеріали, запропоновані в проекті: утеплювач із мінералізованої вати, а не костриця, шиферна покрівля, а не металопрофільні листи, негорючі матеріали в оздобленні, а не пластикова «вагонка». Поширенню вогню сприяло також те, що дерев’яні конструкції перекриття та покрівлі будівлі не були оброблені вогнезахисним розчином, не кажучи вже про те, що будівля кафе-бару не була обладнана автоматичною пожежною сигналізацією, яка дозволяє виявити пожежу на початковій стадії. Працівниками державного пожежного нагляду буквально напередодні пожежі, в січні поточного року, було проведено експертизу протипожежного стану будівлі із зазначенням порушень вимог протипожежного стану кафе-бару. Проте власники не усунули недоліки та розпочали роботу, не отримавши дозвіл від органів Державного пожежного нагляду. За фактом пожежі проводиться перевірка.
Державний пожежний нагляд Новоград-Волинського районного управління МНС України

«НАРОДНИМ ШИНКАРЯМ» ЗАГРОЖУЮТЬ ЗБИТКИ І КРИМІНАЛЬНЕ МАЙБУТНЄ
Масове виробництво й торгівля самогоном спричиняють ускладнення криміногенної обстановки, зокрема, зростання кількості сімейних скандалів, нанесення тілесних ушкоджень, скоєння численних злочинів, отруєнь. Градус робить своє: штовхає на «геройські» вчинки, притупляє здоровий глузд.
Збувачі самогону мають стабільний контингент — алкоголіків, бомжів та жебраків. Одне слово — не кращий «цвіт» нації. Проте, небезпека полягає в тому, що в цю когорту потрапляють не лише дорослі, а й підлітки, учнівська та студентська молодь, котрих часто доводиться притягувати до адміністративної відповідальності. За ст.178 «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п’яному вигляді» вже притягнуто 247 громадян.
Протидіяти самогоноварінню, а також виявляти осіб, котрі зловживають спиртними напоями і ведуть антигромадський спосіб життя, — це є нелегкою місією дільничних інспекторів міліції. Як розповів начальник сектору дільничних інспекторів Олександр Вовченко, з початку 2011 року до адміністративної відповідальності за ст.176 «Виготовлення та зберігання самогону і апаратів для його вироблення» притягнуто 95 мешканців міста та району, вилучено 61 літр самогону, 820 літрів закваски та 10 самогонних апаратів.
Хотілося б насамперед, аби люди, котрі свідомо виготовляють і реалізують заради збагачення «сивуху», нарешті зрозуміли, що сьогодні жертвами їх протиправної діяльності стають сторонні особи, а завтра в таку халепу можуть потрапити вони самі чи їхні родичі.
Не думав про це і 50-річний житель с.Кам’яний Майдан. Дільничний застукав «шинкаря» на гарячому. На кухні ще не встиг схолонути самогонний апарат, у чотирьох бідонах (100 літрів) уже була заготовлена наступна партія самогонної закваски і готовий народний продукт «самжену». Виготовляв, як зізнався господар, на продаж, бо ніде не працює, а жити за щось треба. А вже про якість запевняв — справжній натурпродукт. Та всім відомо, скільки людей потрапляє до лікарні після розпивання такого натурпродукту.
Ще один підпільний цех з виготовлення домашньої оковитої викрив дільничний у місті по пров.Чехова. ­Господиня, 1940 р.н., у полі зору дільничного інспектора перебувала вже давно, оскільки мала судимість за заробітки «самогонним промислом». Проте, щойно судимість була погашена, бабуся взялася за старе. У будівлі літньої кухні старенька зберігала самогонний апарат, а у ванній кімнаті у казанках «бродило»
50 літрів самогонної закваски, яка от-от мала піти «у труби», бо готової продукції на продаж залишилося півлітра.
Готувалася вкотре запустити свою гуральню й 45-річна мешканка с.Великий Молодьків, проте, завадив несподіваний візит дільничного. Біля кухонної плити вже стояли самогонний апарат та 40 літрів самогонної закваски. Готовий продукт жінка зберігала у дивані.
Брагу дільничні інспектори міліції у присутності понятих вилили, а самогонні апарати вилучено та знищено. Кримінальної відповідальності самогонникам не уникнути.
Згідно з ч.1 ст.203 КК України «Зайняття забороненими видами господарської діяльності» злочин карається штрафом від 850 до 1700 грн. з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
Якщо ці самі дії були вчинені особою, раніше судимою за даний злочин, Законом передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
ТРАГЕДІЯ НА ДОРОЗІ
5 березня на автодорозі «Київ-Чоп», поблизу с.Миколаївка, сталася ДТП, в якій загинув 19-річний мешканець міста. Близько першої години ночі водій автомобіля «Мерседес», рухаючись у напрямку м.Житомир, скоїв наїзд на пішохода, котрий рухався у попутному напрямку по проїзній частині.
Відтворивши обставини, що передували появі хлопця на автодорозі, слідчий встановив, що напередодні загиблий приїхав у с.Кам’яний Майдан до своєї бабусі. Із собою хлопець привіз 2 літра вина та 2 літра пива, які розпили на двох із товаришем. Коли усе випили, то вирішили піти у сусіднє село на дискотеку. Як розповідає друг загиблого юнака, котрого правоохоронці знайшли неподалік від місця ДТП, по дорозі, під дією спиртного, що валило його з ніг, він впав на узбіччі і заснув.
«Швидку» та міліцію про трагедію на дорозі повідомив водій автомобіля, котрий чекав на місці ДТП та намагався надати хлопцеві першу медичну допомогу. 46-річний чоловік розповів, що пішохода побачив у світлі фар свого автомобіля раптово, на відстані 10-15 метрів. Негайно загальмував, однак відстань була замалою для уникнення зіткнення. Від удару пішохід упав.
Окрім темної пори доби, відсутності освітлення на дорозі, пішохідного переходу, пішохід був одягнений у темний одяг без світлоповертаючих елементів. До того ж, товариш загиблого підтвердив, що хлопець був сильно п’яний. Тілесні ушкодження, які він отримав, виявилися несумісними із життям.
Що стало причиною смерті молодого чоловіка, — остаточно встановить судово-медична експертиза. Проте, очевидним залишається той факт, що вживання спиртних напоїв до добра не доводить. І стосується це не лише тих, хто керує транспортним засобом.
«МІСЯЧНИК ДОБРОВІЛЬНОЇ ЗДАЧІ ЗБРОЇ»
Протягом березня поточного року на території міста Новограда-Волинського та району проводиться місячник добровільної здачі зброї. Заходи направлені на те, щоб мешканці Новоград-Волинщини мали можливість добровільно здати зброю, що зберігають незаконно. Особа, котра добровільно здасть органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, звільняється від кримінальної відповідальності і має право зареєструвати дану зброю у встановленому Законом порядку.
У разі ухилення винні особи нестимуть відповідальність, згідно з чинним законодавством. Відповідно до чинного кримінального законодавства України, носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збування вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу, караються позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Носіння, виготовлення, ремонт або збування кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї, без передбаченого законом дозволу, караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на строк до 3 років. Здати зброю можна за адресою: вул.І.Франка, 3а, Новоград-Волинський МВ УМВС.
Анна ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст. л-нт міліції