ХРОНИКА 44/2008

УПІЙМАЛИ В «КАНАЛІ»
Завершилося проведення оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Канал», які мали на меті протидію нелегальному витоку і надходженню наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на територію області. Під посиленою увагою перебували прикордонні місцевості. У поле зору працівників міліції потрапили фірми, чия діяльність пов’язана з придбанням, реєстрацією та переадресуванням вантажів із країн підвищеного ризику. Перевірялися і місця масової оптової торгівлі товарами, що надходять із-за кордону, об’єкти відпочинку водіїв міжнародних перевезень та стоянок автомобілів дального сполучення.
У ході спільно проведеної операції працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС, СБУ, Житомирської митниці та Житомирського прикордонного загону поблизу села Далети Овруцького району було затримано жителя села Бігуня, який намагався незаконно перетнути державний кордон України з Білорусією. У нього було виявлено марихуану та макову соломку. За попередніми даними, підозрюваний мав на меті дістатись до одного з сіл Гомельської області для подальшої реалізації контрабандного товару. За цим фактом порушено кримінальну справу.
Загалом під час операції виявлено 33 злочини в сфері незаконного обігу наркотиків, вилучено майже 10 кілограмів наркотичних засобів та психотропних речовин, 33 особи притягнуті до кримінальної відповідальності. Як повідомив заступник начальника ВБНОН УМВС Сергій Опанащук, виявлено також 24 факти адміністративних правопорушень, пов’язаних із незаконним використанням наркотичних засобів та сильнодіючих речовин, вилучено 11 одиниць вогнепальної гладкоствольної зброї. До адміністративної відповідальності притягнено 24 особи.
ВИКРИТО ЗЛОЧИННУ ГРУПУ
Працівники управління по боротьбі з організованою і злочинністю УМВС у Житомирській області, за постановами суду, провели на території двох областей 9 обшуків, у тому числі — в ряді державних установ та комерційних банків. Вилучено комп’ютери, бухгалтерські та банківські документи, печатки різних комерційних структур, звітні документи, що підтверджують злочинну діяльність.
Як зазначив перший заступник начальника УМВС, начальник УБОЗ УМВС України в області, полковник міліції Едуард Федосов, встановлено, що учасниками злочинної групи в Житомирі було зареєстровано на підставних осіб 6 фіктивних підприємств. Через їхні розрахункові рахунки проведено фінансові операції на загальну суму понад 150 мільйонів гривень.
Нині одного з учасників злочинної групи затримано. Слідчим управлінням УМВС порушено кримінальну справу. Проводяться слідчі дії, спрямовані на встановлення і затримання інших злочинців, повної суми завданих державі збитків та забезпечення їх відшкодування.
БРАКОНЬЄР ВЛУЧИВ У БРАКОНЬЄРА
У ході проведення оперативно-профілактичного відпрацювання Любарського району, під час огляду автомобіля ВАЗ-21061, за кермом якого перебував 40-річний житель с. Привітова, під сидінням було виявлено саморобний вогнепальний пристрій у вигляді пістолета з глушником, виготовлений з мисливської рушниці та пристосований для стрільби дрібнокаліберними патронами. Вилучивши зброю, правоохоронці запобігли можливому фатальному розвитку подій.
Нехтуючи правилами зберігання та застосування зброї, її власники самі наражаються на небезпеку та ставлять під загрозу життя й здоров’я інших людей. Так, у жовтні до чергової частини Коростенського міськвідділу УМВС надійшло повідомлення про те, що до районної лікарні доставлено жителя с. Вороневе серйозним пораненням ноги. Як згодом з’ясували оперативники, причиною стало необережне поводження зі зброєю під час полювання.
До речі, нині в області триває сезон полювання на пернату дичину. Чинним законодавством чітко визначено перелік необхідних документів для участі в ньому. У разі виявлення фактів порушення вимог щодо використання та зберігання вогнепальної зброї, працівники міліції мають право скасовувати дозвіл на неї та вилучати її у власників. Як повідомив заступник начальника УМВС України в області Валерій Марчевський, з початку року правоохоронцями вилучено 777 одиниць мисливської зброї, 611 з них — у законних власників, які стали правопорушниками.
Нещодавно троє жителів Овруцького району, серед яких були лісник та працівник лісової охорони, вирішили піти на полювання. На те, що і час не той, і дозволу не мають, зважати не стали. А наслідок виявився плачевним — вогнепальне поранення жителя райцентру. Лісовий охоронець стверджує, що стріляв по кущах і не знає, як влучив у колегу-браконьєра. У лікарні поінформували, що чоловік отримав непроникаюче кульове поранення грудної клітини. Відносно лісового охоронця Овруцькою міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу.
Загалом же, як повідомили з ВЗГ УМВС, з початку року працівниками міліції виявлено близько 1400 порушень правил полювання та обігу зброї, серед вилучених 166 одиниць мисливської зброї взагалі не були зареєстровані.
ВБИТО ЛОСЯ. УБИВЦЬ ШУКАЮТЬ
На початку жовтня поблизу села Гай Житомирського району було знайдено загиблого лося. Тварину підстрелили з рушниці дробом. Стікаючи кров’ю, через добу вона загинула. Встановлено, що то була чотирирічна лосиха. Це — не перший випадок знищення таких тварин. Тільки у вересні сталося два подібних випадки.
У зв’язку з цим державна екологічна інспекція в Житомирській області нагадує, що держава взяла під особливий контроль охорону цих тварин. Починаючи з 2007 року, діючим законодавством передбачено накладання штрафу за знищення лося в розмірі 20 тисяч гривень та притягнення винних до кримінальної відповідальності.
ПРЯМО НА АВТОДОРОЗІ
Київ — Чоп, у Коростишівському районі, із незачиненого автомобіля «Фольксваген» невідомі викрали барсетку власниці, де було 300 гривень, 500 євро, 2 мобільники та особисті документи.
ВИСТРІЛИВ У ОКО
23-річний житомирянин з пневматичного пістолета своєму знайомцю. Сталося це поблизу Старого бульвару. Пораненого госпіталізовано.
ВЖЕ ВДОМА,
прийшовши з роботи, мешканка обласного центру виявила, що з її сумочки зникло понад 400 доларів США, близько 200 гривень і пара мобільних телефонів. Правоохоронці встановлюють обставини справи.
ВКРАЛИ КОНЯ З ВОЗОМ,
зірвавши замок на дверях хліва пенсіонера із села Старої Буди Радомишльського району. Оперативники затримали за підозрою в злочині двох учнів 7-го класу, в яких викрадене вилучено.
СЕРЕД НОЧІ
виніс злодій із будинку жителя Радомишля телевізор. Крадія затримано.
«Житомирщина»