ЗАТРИМАЛИ БРАКОНЬЄРА-ВОДОЛАЗА

Під час патрулювання території санітарної зони житомирської греблі міліціонери Управління державної служби охорони при УМВС звернули увагу на неспокійні розливи води поблизу берега. Здалеку здавалося, що бавляться бобри, яких вистачає у водоймі, однак згодом стало зрозуміло, що штучні хвилі створює людина. Невідомий чоловік у водолазному костюмі раз за разом пірнав у воду поблизу греблі.
Мета таких пірнань була невідома, тому охоронники відразу кинулись до місця події. Уже там з’ясувалося, що незнайомець, скоріш за все, — звичайний браконьєр. Поспостерігавши за чоловіком, міліціонери переконались, що таким чином той «печерує» раки у прибережному камінні. Поблизу, у воді, був і кошик зі свіжим уловом.
Втім спосіб добування раків та перебування стороннього у санітарній зоні греблі є грубим порушенням встановлених обмежень. Тому рибалці довелося за командою охоронників вибиратись на берег та пояснювати свої дії.
— Я вже давно, років 15, займаюся підводним полюванням, от тільки не знав, що тут не можна. Про нерест то знав, але хотів наловити раків. До мене брат приїздить, я для нього старавсь — не продавать, — виправдовувався чоловік.
Проте всі ці обставини вже з’ясовували працівники рибінспекції та слідчо-оперативної групи Житомирського РВ УМВС України в області, які прибули на місце події за викликом колег.
Як розповів командир взводу УДСО при УМВС України в Житомирській області Микола Андрійчук, охорону всіх важливих об’єктів життєдіяльності обласного центру забезпечує підрозділ держохорони. До таких, без сумніву, належить і Водоканал та його споруди. Відтак перебування сторонніх осіб у санітарній зоні греблі заборонено, а, тим більше, відпочинок, розкладання багать чи рибальство. Відсутність ознак людської цивілізації, як то всілякого сміття та бруду, і природня краса місцевості приваблюють багатьох відпочиваючих, тому охоронники ретельно слідкують за недопущенням порушень встановлених обмежень.
Відносно чоловіка було складено адміністративні матеріали, які направлено до суду. За свої дії йому, певно, доведеться сплатити штраф.
Тож, аби захоплююче хобі або пошуки пригод не зіграли з вами недобрий жарт, не забувайте про це.
Алла ВАЩЕНКО, СЗГ УМВС України в Житомирській області

P.S. Це також стосується і звягельчан, нечесних на руку раколовів, котрі останніми роками — в аквалангах і без них — мішками виловлюють клешнятих.
До речі, як повідомив державний рибінспектор Валерій Засуха, за останній місяць, спільно із Новоград-Волинською міськрайонною громадською організацією «Громада рибалок», було проведено 28 рейдів по місту і району. Було складено на браконьєрів 32 протоколи за статтею 85 частини 4 КуАП України. Разом з тим, вилучено понад 90 заборонених знарядь лову: сітки, хватки, екрани тощо. Тож, порушникам тепер доведеться сплатити чималенькі штрафи.
Микола МАРУСЯК