А ВИ ВЖЕ ПЕРЕЙШЛИ НА ЦИФРОВЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ?

Віднедавна в Україні розпочала працювати мережа цифрового наземного ефірного телебачення. Вже зараз транслюються 24 за­гальнонаціональні телеканали, а незабаром до цього переліку підключаться ще 8. Нововведення розпочало свою діяльність і в Новограді-Волинському.
Нагадаємо, що перегляд 32 каналів для всіх безкоштовний. Для цього необхідно:
1. Цифровий ефірний ­приймач.
2. Антена дециметрового діапазону.
Держава надала можливість безкоштовно отримати телетюнери окремим категоріям малозабезпечених громадян:

  1. усім інвалідам першої та другої групи (у тому числі інвалідам війни цих груп);

  2. інвалідам війни третьої групи;

  3. особам, які виховують дитину-інваліда, за умови, що дитина проживає разом із ними і не перебуває на повному державному утриманні;

  4. особам із малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

  5. особам, на яких поширю­ється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 років.


Нагадуємо, що прийом заяв на безкоштовне отримання телетюнера здійснювався до 1 липня 2012 року управліннями праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Як повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради Лариса Шутова, станом на сьогодні з таким проханням звернулося 2000 громадян, хоча розраховували на більшу кількість. З 26 червня Укрпошта розпочала безкоштовну доставку телетюнерів за даними адресами. Доставка здійснюється по мірі надходження заяв громадян до органів соціального захисту та формування списків місцевими адміністраціями — хто раніше подав заяву, той раніше отримає телетюнер. З 1 серпня планується масовий перехід жителів Новограда-Волинського на цифрове телебачення. Хоча остаточна відмова від аналогового телебачення, яким тепер найчастіше користуються українці, передбачена тільки в 2015 році.
Варто зазначити, що така новинка подіяла на всіх по різному. Хтось радіє, а хтось обурюється.
Наталія, студент: «Мені подобається перехід на цифрове телебачення. Раз заплатив, а далі користуйся великою кількістю телеканалів зовсім безкоштовно. Це — чудова ідея, яка має масу переваг».
Надія Францівна, пенсіонер: «Я проти цифрового телебачення. Я — пенсіонер і купувати телетюнер для мене дорого, адже пенсія всього 1000 гривень. Мене влаштовує та кількість каналів, яка є на даний момент, більшого не потребую».
Анатолій, робітник: «Зараз не час для нововведення. Де я маю взяти ці зайвих 600 грн., коли я кожну копійку рахую, при заробітку у півтори тисячі, і при цьому кормлячи ще родину?»
«Нове телебачення — це не просто багато телеканалів і висока якість картинки, це нова якість вашого життя, життя всієї вашої родини!», — переконують прихильники цифрового ефірного телебачення. Будемо сподіватися, що це нововведення швидко приживеться як у нас, так і по всій країні.

Людмила ПЕТРУК, студентка 3 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка