За тридев’ять земель

Відпочинок за кордоном набирає дедалі більшої популярності. Варто мати гроші та закордонний паспорт. Сотні туроператорів пропонують свої послуги, аби ми, відпочиваючі, за власним бажанням віддали їм свої чесно зароблені грошенята. Отже, що ж маємо: Болгарія, Туреччина, Греція, Єгипет, Чорногорія, Хорватія, Ізраїль, Угорщина, Словенія, Італія, Іспанія, Австрія, Швеція, Польща і Румунія і т.д.
ШУКАЄМО НАЙРЕЙТИНГОВІШІ ТУРИ
Перш, ніж купувати путівку, радимо ознайомитися з деякими міжнародними туристичними позначеннями:
Харчування:
ВО — пансіон без харчування;
ВВ — пансіон зі сніданком;
HB — напівпансіон (сніданок+вечеря);
FB — повний пансіон (сніданок+обід+вечеря);
AI — «все включено» (сніданок+обід+вечеря+місцевий алкоголь);
UAI — «все включено» (сніданок+обід+вечеря+імпортний алкоголь).
Розміщення:
SGL — один дорослий;
DBK — у номері двоє дорослих;
DBL + EX.BED — троє дорослих у номері (додаткове ліжко);
2+1 — у номері двоє дорослих і одна дитина;
2+2 — у номері двоє дорослих і двоє людей;
AO — розміщення без харчування;
Tripl — тримісний номер;
Family room — номер у готелі, розрахований для сім’ї;
Twin bed — два окремих ліжка у номері;
Twin double — номер з двома 2-спальними ліжками;
TWN — двомісний номер з двома 1-спальними ліжками;
Beach view — номер з видом на пляж;
City view — номер з видом на місто;
Pool view — номер з видом на басейн;
Sea view — номер з видом на море;
BG — будинок з верандою, одноповерхова дача;
ROH — розміщення на розгляд готелю;
Superior — найвищий рівень комфортності готелю, обслуговування, розміщення і зручностей;
Duplex — дворівневий номер.
До речі, більшість туристичних фірм пропонують нову послугу з організації дитячого дозвілля ANEX, ANGEL, KIDS CLUB та інші, незалежно від того, з якої країни чи яким туроператором направлені туристи. Це, звичайно, зручно, але батькам не слід розслаблятися і забувати про безпеку своїх чад.
БОЛГАРІЯ
Ідеальне місце для сімейного відпочинку. Довгі, широкі піщані пляжі, пологий вхід у море — справжній рай. Нас чекають відомі своїми пляжами та нічним бурхливим життям Золоті піски; курорт знаменитих мінеральних вод і висококласного готельного сервісу Св. Костянтин і Єлена; широкі пляжі і дещо провінційна атмосфера Обзора; Сонячний берег, сяючий своїми вогнями; Несебр із його вузькими вуличками, неспішним життям і колоритними ресторанчиками; королівський Балчик; живописне і тихе Кранево; респектабельний і елегантний Сонячний день; курортний комплекс закритого типу Елените; Св. Влас — молодий, але досить перспективний; Помор’є із 5-зірковими готелями та старовинними будівлями; фешенебельний курорт Дюни; курорт із недоторканою природою Приморско; старовинний Созополь; зелений затишний Китен і швидкоростучий Лозенец.
Відомі всьому світу Каберне, Совіньйон, Шато блан, Мерло, Там’янку, Шардоне, вироблені з вирощеного на сонячних плантаціях винограду — одна з найдавніших традицій Болгарії.
Всі пляжі у Болгарії безкоштовні, але за плату можна взяти парасольку — 5-7 лв., та лежаки — 5-7 лв. Також платні різні види водного спорту та водні атракціони. Працюють 5 великих аквапарків. Цікаво, що вартість входу залежить від зросту відвідувача (до 120-130 см — удвоє дешевше від стандартної ціни, а маленьким відвідувачам зростом до 90 см вхід безкоштовний). А ще головна принада Болгарії — відсутність мовного бар’єру, більшість жителів добре володіють російською мовою.
Орієнтовні ціни на тиждень для 2 дорослих із харчуванням: НВ — 3800-7500 грн., з харчуванням AL — 5000-9000 грн., в залежності від категорії готелю, плюс екскурсії.
ТУРЕЧЧИНА
Казкова країна, що з’єднує Азію і Європу і омивається одразу чотирма морями — Чорним, Середземним, Егейським і Мармуровим. Туроператори пропонують відвідати Анталію, Белек, Кемер, Сиде, Аланію, Мармарис і Фетхіє. Що ж цікавого там можна побачити?
Анталія порадує безліччю старовинних пам’яток: 40-метровий водоспад Дюден, мечеть Мурата Паші (XVI ст.), рожевий Мінарет Йівлі (XVIII ст.), тріумфальна арка і ворота імператора Адріана, набережна, порт. Манить «Дедеман» — перший аквапарк у Туреччині, побудований у 1993 році. При акваленді працює дельфінарій.
Найбільший аквапарк «Троя» знаходиться у Белеку. З назви вже можна зрозуміти, що атмосфера аквапарку присвячена Троянській війні. У самому центрі стоїть фігура троянського коня, з якого можна з’їхати гіркою прямо у басейн.
Оглядова екскурсія по Аланії познайомить нас зі старим містом, яке закоханий Марк Антоній подарував цариці Клеопатрі. Головними пам’ятками Аланії вважають візантійську фортецю турків-сельджуків (XIII ст.) на вершині гори, восьмикутну Червону Вежу, сталактитову «печеру мокрих каменів» та дельфінаріум.
Найбільшим достоїнством Кемера є його галькові пляжі з кришталево чистою водою. Саме цю місцину обирають туристи, які полюбляють активний відпочинок та підводне плавання.
Ціна за тиждень для двох дорослих із харчуванням AL буде коштувати від 7000 грн., в залежності від категорії готелю, плюс екскурсії.
ЄГИПЕТ
Яскраві каталоги обіцяють приємний сухий клімат, найкрасивіші у світі Червоне та Середземне моря, відмінний сервіс і справедливі ціни. Курорти Єгипту досить сильно відрізняються один від одного, що дозволяє кожному вибрати відпочинок за власним смаком. Особливо популярні курорти Хургада, Шарм-Ель-Шейх, молодіжний Дахаб, для любителів екзотики — Ель Гуна, що розміщується на невеличких острівцях, який ще називається «Венецією на Червоному морі», любителям морських глибин сподобаються Сафага та Марса-Алам.
Пропонують екскурсії в Каїр — столицю і найбільше місто Африки, подивитися на скарби Єгипетського музею, величні Піраміди і незламного Сфінкса, гігантський акведук від Нілу до Цитаделі, базар ремісників Хан-ель-Халілі, Фаросський маяк — одне з семи чудес світу, Олександрійську бібліотеку, Катакомби Ком ель-Шукафа, Мечеть Абу ель-Аббаса, Помпеєву колону, Греко-римський музей, Монтаза (палацово-парковий комплекс), Луксор — музей просто неба, храм Дендера, монастир Святої Катерини — православний чернечий центр.
Великою популярністю користується відпочинок в Єгипті взимку. Що стосується літніх місяців, то не радять сім’ям із маленькими дітьми вибирати найспекотніші липень та серпень.
Єгипетські фунти вільно обмінюються на долари й іншу конвертовану валюту в банках, обмінних пунктах, готелях і аеропортах.
Ціна за тиждень для двох дорослих із харчуванням AL — від 7000 грн., в залежності від категорії готелю, плюс екскурсії.
ІЗРАЇЛЬ
Тут можна відпочити одразу на чотирьох морях: Середземному, Мертвому, Червоному, Галілейському. Пропонують насичену екскурсійну програму: Тель-Авів, Палац незалежності, Музей Катастрофи Яд ва шем, Неот Кедумім — заповідник біблійної природи, Галілея — один із найкрасивіших гірських районів Ізраїлю, Тверія — одне зі святих міст Ізраїлю, місто Яффа — один із головних портів стародавнього Ізраїлю, Акшелон — невелике курортне місто на березі Середземного моря, Назарет — священне місто християнського світу, церква Благовіщення, Віфлеєм — храм Різдва і грецький монастир VI століття. А ще — лікувальні курорти.
Для тих, хто їде до Ізраїлю влітку, одяг слід брати, як для нашого Криму, хоча вночі в горах і в пустелі знадобиться светр або куртка.
Офіційні в Ізраїлі дві мови — іврит та арабська, але у готелях, магазинах, ресторанах достатньо персоналу, який володіє російською та англійською мовами. Крім того, майже всі вивіски та дорожні знаки продубльовані англійською. Ще приємна новина: віза для відвідування Ізраїля українцям не потрібна.
Ціна за тиждень для двох дорослих із харчуванням AL — від 7000 грн., в залежності від категорії готелю, плюс екскурсії.
ЧОРНОГОРІЯ
Чорногорія — країна високих гір, прозорих рік і озер. Сюди туристів кличуть блакитні води Адріатичного моря. Туроператори обіцяють більше ста упорядкованих піщаних, галькових і кам’янистих пляжів, які зберегли у собі вигляд дикої природи. Завдяки м’якому і теплому клімату, купальний сезон триває з травня по жовтень. В’їзд до країни безвізовий.
Відпочинок у Чорногорії для тих, хто не байдужий до святинь і церковної архітектури. Адже крана багата на святі православні місця. Варто відвідати десницю Пророка і Хрестителя Іоанна та побачити частицю Хреста Господня у Цетинському монастирі, монастир Острог, де покояться мощі Святого Василя, прикластися до мощів Святого Тихона і відвідати монастир Савин, де знаходиться чудотворна ікона Савинська.
Підготувала Наталія ТАТАРИНЦЕВА