Ленін таки піде вперед у… Сквер Слави

Ленін таки піде вперед у… Сквер Слави

СУД ВДРУГЕ ПІДТВЕРДИВ ЛЕГАЛЬНІСТЬ ЗНЕСЕННЯ ПАМ’ЯТНИКА
Схоже, уся Україна спостерігає за історією, що випала на долю пам’ятника Леніну у Новограді-Волинському. Днями сюжет про це знімали ТСНівці, публікації з цього приводу вийшли у всеукраїнських виданнях — зокрема, газеті «День» та «Коммерсантъ-Украина», ще й активно обговорюються на Інтернет-форумах. Вперше в Україні демонтаж пам’ятника викликала тривалі судові позови.

Нагадаємо, що рішення про перенесення пам’ятника депутати міської ради прийняли декілька місяців тому, підтримавши ініціативу ВО «Свобода». Згідно з ним, центральну площу перед Будинком рад повинні були реконструювати і завершити до Міжнародного літературно-мистецького свята «Лесині Джерела». У план реконструкції входило перенесення пам’ятника у Сквер Слави, що по вулиці Соборності. Втім, судові позови активістів Комуністичної партії затягнули ухвалене депутатами офіційне рішення.
Днями увагу громадськості і журналістів сколихнула новина про те, що «свободівці» на Житомирщині домоглися легального знесення пам’ятника Леніну — про це, зокрема, йшлося у випуску ТСН від 1 серпня. Після невдалих позовів комуністів щодо скасування рішення депутатів, пам’ятник таки мають демонтувати. Щоправда, точної дати у владі ніхто не називає — очевидно, уникаючи бурхливої реакції окремих городян.
Як зазначив перший заступник міського голови Микола УСЕНКО: «Обидва суди залишили без змін рішення депутатів міської ради щодо реконструкції площі. Представники компартії мають право звернутися до Верховного Суду України. Зараз чекаємо завершення експертизи проектно-кошторисної документації, відповідно до якої на місці демонтованого пам’ятника буде встановлено сонячний годинник діаметром 12 метрів — з каменю і мармурової плити».
Лідер комуністів Житомирської області Микола Тимошенко запевняє, що боротьба за пам’ятник на цьому не завершується: «Наші адвокати готують позов до Верховного Суду України з вимогою скасувати це ганебне рішення. Ми не відступимо». — Про це, зокрема, йдеться на сайті всеукраїнської газети «День».
Поки представники місцевої влади намагаються цивілізовано вирішити проблему, дискусії навколо новоградського Леніна вже стали безпрецедентними для України — у інших українських містах подібні постаменти або демонтували, або залишили. У Новограді ж вирішили питання, як кажуть, «ні вашим, ні нашим» — перенести. Потрібну суму, у розмірі 10 тисяч гривень, на це вже давно зібрали активісти.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Богдана ВАСИЛЕНКА